Svarta svanar oroar inte Wall Street

Den senaste tidens snabba uppgång i det optionsbaserade "Black Swan"-indexet - som signalerar en ökning i positioner som skyddar mot kraftig börsnedgång - har knappast orsakat panik bland Wall Streets analyschefer, enligt en rundringning som Reuters genomfört.

CBOE Skew Index, som till vardags kallas för “svart svan”-indexet med referens till optionstradern Nassim Nicholas Talebs bok om potentiellt katastrofala effekter av oförutsägbara händelser, har nått sin högsta nivå på fjorton månader.

“Visst, optionsmarknaden kanske förväntar sig nästa stora ras i amerikanska aktiemarknaden, men det har varit på det sättet ända sedan 2014 om man ska vara krass, och S&P 500 har dubblats sedan dess”, sade analysfirman Datatreks grundare Nicholas Colas i en notering på onsdagen.

En primär anledning till att “svart svan”-indexet inte tillmäts någon större trovärdighet är att det bara är ett av många liknande prognosinstrument.

“Vi övervakar cirka 60 indikatorer som mäter på svängningar i börsmarknaden, volatiliteten, för våra olika hedgefonder. Ingen av dem använder ens svart svan-indexet som en indikator”, sade Stuart Barton, rådgivningschef på Invest in Vol, till Reuters.

Det är bättre att följa utvecklingen i de stora makropolitiska händelsekedjorna som nu styr börsens utveckling, anser Michael Purves, vd på Tallbacken Capital Advisors i New York.

“Jag tycker faktiskt att det är ett sundhetstecken att marknaden köper på sig skydd efter en börsökning på 25 procent hittills i år, det finns ju gott om katalysatorer”, sade han och pekade på penningpolitiska beslut, det brittiska valet och handelskriget mellan USA och Kina som de främsta av dessa.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här