FI bötfäller Resurs Bank och Svea Bank för bristande kreditprövningar

Svea Ekonomi och Resurs Bank har inte har grundat sina kreditprövningar på tillräckliga uppgifter om konsumenternas ekonomiska förhållanden, skriver Finansinspektionen.
FI bötfäller Resurs Bank och Svea Bank för bristande kreditprövningar - SVEA EKONOMI
Svea Ekonomi Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Svea Ekonomi, som numera har slagits ihop med Svea Bank, och Resurs Bank får anmärkningar och sanktionsavgifter på 45 respektive 50 miljoner kronor, skriver Finansinspektionen, FI. Detta på grund av de  använt sig av bristfälliga uppgifter om konsumenternas skuldsituation och att de således inte har beaktat alla skulder som en konsument kan ha haft. De har till exempel bortsett från storleken på eventuella bolån och vilka utgifter som konsumenterna har haft för boende, barn och lån som de haft sedan tidigare.

”Ordentliga kreditprövningar är det viktigaste skyddet för att konsumenter inte ska hamna i skuldfällor. Att företagen helt har bortsett från utgifter som är centrala för konsumenter och inte ens har beaktat storleken på eventuella bolån är anmärkningsvärt”, säger FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.