Svenska Tech-bolag på väg mot rekordår

2014 kan bli ett nytt rekordår för uppköp av svenska teknikföretag. Ett uppköp i månaden är takten hittills, och ett kvartal återstår.

Microsofts köp av Mojang var det största uppköpet av ett svenskt innovationsbolag sedan auktionssajten Ebay köpte Skype för 23 miljarder år 2005. Men uppköpstakten är hög. Affärsvärlden har funnit 57 förvärv av tech-bolag de senaste tio åren. Minst åtta av dessa har sålts för mer än en miljard kronor. Ett färskt exempel är Tail-f, som utvecklar managementsystem som underlättar hantering och drift av telenäten. Tekniken fick den amerikanska nätverksjätten Cisco att lägga upp 1,2 miljarder kronor i början av sommaren.

Sannolikt är dock miljardaffärerna ännu fler – i många av affärerna är köpeskillingen okänd. Det har exempelvis inte offentliggjorts hur mycket kanadensiska Aastra betalade för telekomföretaget Telepo i början av året. Inte heller vad koreanska Samsung gav för Nanoradios strömsnåla wifikretsar 2012. Eller vad Nokia pungade ut med för Scalados bildbehandling samma år.

Uppköpstakten visar inga tecken på att mattas. Tvärtom kan 2014 bli ett nytt rekordår. Efter knappt nio månader har redan åtta affärer gjorts, näst mest sedan 2011 då elva uppköp registrerades över helåret. Slående är att det nästan bara är utländska företag som köper upp svensk spjutspetsteknik. Endast två av de 57 sålda företagen finns kvar i svensk ägo. Majoriteten av köparna, drygt 60 procent, är amerikanska företag. Förutom Microsoft har exempelvis Google, Apple och Intel köpt svenska bolag.

– Det är lite förvånande att bara två av köparna var svenska. Uppköpen tyder på att det är svårt att bygga och skala upp företag på svensk botten, och det är ganska negativt för Sverige, säger Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi på KTH och vd för Entreprenörskapsforum.

Han tycker att utländska uppköp kan vara problematiska av fler skäl. Om köparna hade varit svenska så hade idéerna kunnat stärka den svenska industrin. Sverige riskerar även att gå miste om de nya spinn-off-bolag som ofta byggs upp kring större företag. Landet kan dessutom gå miste om sysselsättningstillfällen när tillväxten tar fart i de uppköpta bolagen. Samtidigt tror han att lukrativa storaffärer med utländska jättar kan stimulera andra svenska entreprenörer att starta nya innovationsföretag.

Och att företag köps upp behöver inte betyda att jobben försvinner. Det visade en granskning som tidningen Ny Teknik gjorde för tre år sedan av tio uppmärksammade köp.

Många av entreprenörerna som tjänat en hacka på försäljningen väljer också att starta fler bolag och investera i unga svenska teknikföretag. Det mest kända exemplet är Skype-grundaren Niklas Zennström som i dag investerar i andra teknikbolag via sitt riskkapitalbolaget Atomico.

Men om alla lovande bolag köps upp, så får väl Sverige aldrig några nya storbolag?

– Det är väldigt svårt att bli ett nytt Ericsson, säger Sami Niemi, en av grundarna till Scalado i Lund som såldes till Nokia för två år sedan.

Det finns flera skäl till att sälja i stället för att bygga företaget vidare på egen hand. Ett är att många företag tar in riskkapital för att klara utvecklingsfasen.

– Därmed är målet att realisera investeringen, och då är det enklare att sälja än att skapa ett nytt storbolag, som ofta kräver ytterligare kapital och inte sällan nya finansiärer med en annan profil, säger han.

Ett mindre bolag kan också behöva det större företagets muskler för att snabbare kunna växa och nå ut på en större marknad. Ett exempel är Malmöbolaget Connectblue, som utvecklar teknik för trådlös uppkoppling. Företaget hade 35 anställda när det i juni köptes av schweiziska U-blox för 185 miljoner kronor. Rolf Nilsson, som var vd och medgrundare, berättar att affären har fått stor betydelse.

– Det ger oss betydligt större möjligheter att utveckla vår teknik för nya tillämpningar. Nu söker vi sex personer, främst programmerare, säger han.

Uppköpen har ökat med 57 procent

Uppköpen inom tekniksektorn har ökat med 57 procent under första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Det visar den senaste sammanställningen från revisionsföretaget Ernst & Young. Totalt genomfördes drygt 800 köp av teknikföretag i världen under andra kvartalet.

En av de största affärerna var Apples köp av Beats Electronics i slutet av maj. Uppköpen drivs av att företagens affärer i allt snabbare takt flyttas till molnet och mobilen.

Andra heta områden är mobila betallösningar, sakernas internet och telematik, konstaterar Ernst & Young.

Svenska teknikbolag som blivit uppköpta 2014

Företag Verksamhet Uppköpt av Land Köpeskilling kr
Mojang Spel Microsoft USA 18 miljarder
Kisel Microelectronics Radiolösningar för mobilföretag Imagination Technologies  Storbritannien okänd
Tail-f Telekomlösningar för nätverk Cisco USA 1,2 miljarder
Pingdom Övervakning av webbsajter Solarwinds USA okänd
Bitsquid Spelmotor Autodesk USA okänd
Telepo Telekom Aastra Kanada okänd
Comfort Audio Hörselhjälpmedel Sonova Schweiz okänd
Connectblue Trådlös uppkoppling U-blox Schweiz 185 miljoner

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.