Svenska Tech-bolag på väg mot rekordår

2014 kan bli ett nytt rekordår för uppköp av svenska teknikföretag. Ett uppköp i månaden är takten hittills, och ett kvartal återstår.

Microsofts köp av Mojang var det största uppköpet av ett svenskt innovationsbolag sedan auktionssajten Ebay köpte Skype för 23 miljarder år 2005. Men uppköpstakten är hög. Affärsvärlden har funnit 57 förvärv av tech-bolag de senaste tio åren. Minst åtta av dessa har sålts för mer än en miljard kronor. Ett färskt exempel är Tail-f, som utvecklar managementsystem som underlättar hantering och drift av telenäten. Tekniken fick den amerikanska nätverksjätten Cisco att lägga upp 1,2 miljarder kronor i början av sommaren.

Sannolikt är dock miljardaffärerna ännu fler – i många av affärerna är köpeskillingen okänd. Det har exempelvis inte offentliggjorts hur mycket kanadensiska Aastra betalade för telekomföretaget Telepo i början av året. Inte heller vad koreanska Samsung gav för Nanoradios strömsnåla wifikretsar 2012. Eller vad Nokia pungade ut med för Scalados bildbehandling samma år.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här