”Sverige öppnare för Kina än andra”

Frukost med Affärsvärlden: Lars Ingemarsson chef över den nordiska investmentbankdelen på Citi.

Lars Ingemarsson har varit verksam inom corporate finance i 24 år och flera av de ��ren har han tillbringat utomlands. Den internationella karriären inleddes med studier i nationalekonomi i Konstanz i Tyskland och ­senare vid den europeiska handelshög­skolan ESCP i Paris.

Meritlistan har sedan dess fyllts på med uppdrag på Alfred Berg, Merrill Lynch i London, JP Morgan och de senaste sex åren på Citi. Det var när Eirik Winter i början av året gick till konkurrenten BNP Paribas som Lars Ingemarsson tillsammans med Ari Mäkelä tog över posten som chef över den nordiska investmentbankdelen på Citi.

Det blev ingen mjukstart för den nya Nordenchefen. Bara dagar innan Ingemarsson tillträdde posten offentliggjordes sammanslagningen av Tele2 och Com Hem, där Citi var finansiell rådgivare åt det förvärvande Tele2. Han är fåordig när uppdraget kommer på tal.

– Det är ett privilegium för oss att få vara med och bidra i en sådan typ av affär.

Lars Ingemarsson är övertygad om att den starka inledningen på året kommer att fortsätta.

– Det är helt klart att den globala tillväxten tar fart igen, och för första gången sedan finanskrisen upplever vi en synkroniserad global tillväxt. Vi tror att det kommer att leda till att uppgången på aktiemarknaden fortsätter. Vi räknar med en uppgång på mellan 10 och 15 procent under detta år.

Receptet på den ihållande börsuppgången har länge stavats låga räntor, starka bolagsfundamenta och global tillväxt. Men 2018 års aktiemarknad har en extra krydda i sig, enligt Ingemarsson.

– Årets game changer är den amerikanska skattereformen. Vi bedömer att 1 000 miljarder dollar finns i trapped cash i amerikanska dotterbolag utanför USA, som nu kan föras tillbaka till USA och injiceras in i den amerikanska bolagssektorn.

Den ökade likviditeten på den amerikanska marknaden bedöms leda till högre multiplar i bolagen i USA, vilket gör att den relativa värderingen för icke-amerikanska bolag blir än mer attraktiv, anser han.

– Amerikanska bolag kommer att använda den ökade likviditeten till förvärv, både i USA och internationellt, till exempel i Sverige.

Även från öst skickas lystna blickar på ­skandinaviska förvärvskandidater. Kinesiska Geelys köp av aktivistfonden Cevians post i AB Volvo blev vinterns börssnackis, och Lars Ingemarsson är övertygad om att både antalet aktivistfonder och asiatiska uppköp kommer att öka i Europa. Huruvida förvärvstrenden är bra eller dålig för det svenska ­näringslivet låter han vara osagt.

– Det är svårt att ge ett generellt svar, men i fallet Volvo Cars verkar Geely ha ­varit en bra ägare. Det man kan konstatera är att Sverige är mer öppet för sådana affärer jämfört med till exempel USA och Frankrike. En låg grad av protektionism är i grunden bra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB