Sverige tappar på lista över livskvalitet

Enligt en undersökning gjord av Deutsche Bank tappar Stockholm i ranking både vad gäller livskvalitet och löner.

Deutsche Bank har presenterat sin årliga rapport som innehåller en undersökning av livskvalitet i olika storstäder runtom i världen. Livskvaliteten är baserad på flera faktorer såsom säkerhet, sjukvård, trafik och klimat. I rapporten kan man dessutom se vilka städer som har förändrats mest gällande inkomster samt priser på varor och tjänster, över det senaste året samt de senaste fem åren.

Zürich har klättrat upp en plats och är nu på toppen av livskvalitetslistan. Wellington backar till andra platsen. Köpenhamn, Edinburgh, Wien, Helsingfors, Melbourne, Boston, San Francisco och Sydney är de resterande städerna som ligger på topp tio.

De europeiska storstäderna tappar på listan. Frankfurt har fallit 4 platser på ett år och hamnar nu på plats 13. Detta efter att staden toppade listan för fem år sedan. Stockholm har backat med 2 platser det senaste året och 6 platser de senaste fem åren och ligger nu på palts 19. Norge hamnar precis efter. Paris ligger på plats 36 och London ligger ännu lägre, nämligen på plats 41. Båda sistnämnda storstäderna har också fallit ner i listan de senaste åren.

Zurich har länge även toppat listan med de högsta lönerna och inkomsterna, men faller nu till en andraplats. San Francisco är den stad som toppar listan i år. Enligt undersökningen har staden klättrat upp 7 plaster på ett år och 21 platser på fem år.

Även andra amerikanska storstäder – New York, Boston och Chicago – har nyligen kommit in i topp fem när det gäller de högsta lönerna och inkomsterna. Det visar en förbättring för USA, då landets storstäder konkurrerade på topp tio och inte fanns med npå topp fem när rapporten startades 2012.

Stockholm intar plats 20, vilket innebär att landet har backat med 4 platser det senaste året och 10 platser sett till senaste fem åren.

Även om Zurich har förlorat sin första plats när det gäller de högsta lönerna, så ligger staden fortfarande högt på listorna över storstäder med dyra varor och tjänster. De skandinaviska länderna kommer generellt direkt efter.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här