Sverigefonder mest populära för spararna under december

Avanzas sparekonom: "Spararna favoriserade primärt Sverigefonder med fokus på småbolag."
Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.
December har historiskt varit en stark börsmånad och man kan fråga sig om coronavaccinet inte kvalar in som årets julklapp, menar Nicklas Andersson.

Avanza fortsätter att växa i sparmarknaden och under december ökade antalet fondkunder med 3% till 757 700 stycken, mätt som månadstakt. I årstakt var tillväxten 36%. Antalet fondaffärer ökade med 24% mätt som månadstakt och 86% mätt som årstakt.

Den mest populära fonden att köpa var kategorin Sverigefonder. Det är första gången som fondtypen toppar listan sedan i september. På andra plats kom gröna energifonder.

”Sverigefonder utgör en naturlig bas för spararna och nästan var femte sparkrona går hit under december månad. Spararna favoriserade primärt Sverigefonder med fokus på småbolag. Det är klokt eftersom den absoluta lejonparten av spararnas exponering mot Sverige inte sällan utgörs av stora bolag”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i en kommentar.

Han bedömer att riskviljan har stöd av vaccinutrullningen.

”December har historiskt varit en stark börsmånad och man kan fråga sig om coronavaccinet inte kvalar in som årets julklapp. Breda Stockholmsbörsen reagerade på nyheten genom att stiga över en procent under månaden, efter en initial nedgång kopplad till oro för pandemins andra våg. Handelsaktiviteten har varit hög och handelsavtalet mellan EU och Storbritannien samt global utrullning av vaccin mot covid-19 lär understödja riskviljan”, fortsätter Nicklas Andersson.

Mest sålda produkter under perioden var korträntefonder följt av fastighetsfonder.