Laddar

Swedbank ser köpläge i verkstadsbolag

Trots att tillväxten, bortsett från valutapåverkan, är svag så ser banken köpläge i flera av de stora verkstadsbolagen.

Verkstadsbolagens tillväxt under det senaste kvartalet tillskrivs främst valutaeffekter och hade det inte varit för kronförsvagningen så hade rapportsäsongen varit betydlig dystrare, skriver Swedbank i en analys om verkstadsbolagen.

Swedbank skriver att en effekt av den svaga tillväxten är de lagerneddragningar som i stort sett alla verkstadsbolagen gjort, inklusive SKF och Sandvik, och som ger positiva effekter i form av lägre kapitalbindning i de enskilda bolagen, men som förstås dämpat den totala efterfrågan ytterligare.

Vidare kommenterar banken att både SKF och Sandvik var svagt pessimistiska i sina utsikter medan Atlas Copco andades något mer optimism.

“Swedbanks bedömning är dock att de låga räntorna till slut ska få genomslag och få fart på investeringarna och lyfta efterfrågan. I ett sådant läge gynnas de svenska verkstadsbolagen, vilket är en viktig anledning till vår positiva syn på aktierna. Med tanke Europas betydelse som tillväxtmotor för svensk verkstadsindustri för närvarande befinner vi oss dock i något av ett vänta och se läge. Det är först efter semestrarna, i september, som vi kan få bekräftat om Europakonjunkturen verkligen är på väg att ta fart”, säger Swedbanks analyschef Anders Roslund.

Swedbanks syn på verkstadsaktierna:

Bolag

Rekommendation

Riktkurs

ABB             

Köp                

200 kronor

Atlas Copco      

Köp                

290 kronor

Autoliv          

Köp              

1.080 kronor

Sandvik         

Köp                

110 kronor

SKF              

Köp                

200 kronor

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.