Tillbaka i matchen

Efter några motiga år verkar Lindab fått fart igen. Nu spanar den brottningsbesatte vd:n Anders Berg efter förvärv.

Den som tillbringat sommarens semester i nordvästra Skåne kan knappast ha undgått att lägga märke till hur byggmaterielkoncernen Lindab sprider ut sig över det böljande landskapet söder om Båstad. Fabrikerna i Förslöv och Grevie ligger någon mil från varandra och under sommaren har bolaget, med vd:n Anders Berg i spetsen, nästan blivit klar med det senaste nytillskottet, ett nytt distributions­lager, som placerats i Grevie.

Några kilometer därifrån, precis intill den nu nedlagda järnvägen som tidigare gick över Hallandsåsen, återfinns huvudkontoret, sedan några år tillbaka inrymt i ett gammalt hönseri.

– Ibland kommer Lage upp hit och tittar till oss, säger Anders Berg i ett naket konferensrum inne i hönseriet.

Lage heter Lindh i efternamn och fyllde 87 år häromveckan. Han är en av de två grundarna till Lindab. De drog igång verksamheten i småländska Lidhult, åtta mil inåt landet, för i dagarna 60 år sedan. Lage Lindh bor bara ett stenkast från huvud­kontoret i Grevie, men han har inte längre några formella band till Lindab. Lage Lindh sålde lejonparten av sin andel av bolaget för ungefär 30 år sedan när Lindab börsnoterades. Senare köpte investeringsföretaget Ratos ut Lindab från börsen. För tio år sedan noterades bolaget på börsen igen.

Ander Berg sägs vara omtyckt som chef, får saker ur vägen och människor med sig bättre än företrädaren, engelsmannen ­David Brodetsky, som fick sparken och istället blev klubbdirektör i Helsingborgs IF.

Kjell Nilsson, dåvarande styrelseord­förande i Lindab, förklarade i samband med chefsbytet för nyhetsbyrån Direkt vad Brodetsky saknade och som han menade var egenskaper som bolagets vd borde ha.

– Någon som har ett helt annat kommersiellt driv, någon som är marknadsorienterad, sade Nilsson.

Den beskrivningen stämmer in på Anders Berg, som varje vecka är ute och träffar kunder, stora som små, och som inte accepterar konjunkturutvecklingen som förklaring till att försäljningen ökar eller minskar:

– Då blir man gisslan under omständig­heterna, säger han.

Dagens gynnsamma konjunktur i byggbranschen har ändå bidragit till att driva upp tempot i Lindabs fabriker. Leveranserna från tre av de största anläggningarna har ökat markant under de tre senaste åren. Enligt Anders Berg har fabriken i Förslöv, som producerar stuprännor, takrännor, tak och väggplåt, ökat leveranserna med 14 procent. Fabriken i Grevie, som producerar ventilationsprodukter, har ökat med 42 procent, och den största anläggningen, Pragfabriken i Tjeckien, också ventilation, har ökat farten med 72 procent.

– Det är höga siffror. Och de talar sitt tydliga språk. Den strategi som vi har lagt fast och som vi jobbar på visar vägen för Lindab. Vi har jobbat väldigt mycket med det marknadsmässiga perspektivet och det är kul att det fungerar, säger han.

I halvårsrapporten från i juli höll trenden i sig. Försäljningen lyfte under det senast redovisade kvartalet med 8 procent till drygt 2 miljarder kronor.

Öppenheten i bolaget är viktig för att de högsta cheferna ska känna att de är ansvariga, enligt Anders Berg. Ett av hans drag var att införa ett koncernledningsmöte varje måndag mellan klockan 12 och 14:

– Då vet vi att alla är här, och behöver vi ha ett extra möte lägger vi det efter 18 på måndagar.

Efter beskedet i februari 2013 att Anders Berg utsetts till koncernchef, kunde denne njuta av att aktiekursen dubblades under det därpå följande året. Därefter har det emellertid varit lätt att hålla sig för skratt. Under perioden fram till halvårsskiftet i år föll kursen 25 procent till strax över 60 kronor. Den främsta orsaken var västvärldens ekonomiska sanktioner mot Ryssland, som drabbade det mindre av bolagets två affärsområden, Building systems.

– Kombinationen Ryssland och Building systems har slagit extremt hårt mot oss. Det man kan säga är att den satsning som Linda­b gjorde i Ryssland var bra ända till sanktionerna infördes.

Med Ryssland ute ur bilden tvingas Lindab finna nya marknader, och enligt Berg har man nu kunder inom affärsområdet i bland annat 17 afrikanska länder. Belöningen har inte låtit vänta på sig. Kursen på Lindab-aktien har under de senaste veckorna klättrat till rekordnivåer som bolaget inte varit uppe i på mer än fem år.

Kanske är bolaget på väg att göra en äkta turn around. En hel del talar för det. En tillbakablick visar att bolaget innan höstens hastiga kursutveckling genomgått en metamorfos från något som alla ville äga till något som katten släpat in.

När Ratos sålde majoriteten av bolaget på börsen i december 2006 var aktien därför hett eftertraktad. Utförsäljningskursen hamnade på 110 kronor, i topp i det aktuella försäljningsintervallet. Det gav ett börsvärde på 8,7 miljarder kronor. Lindabs finansiella mål lockade nytillkomna aktie­ägare med 6 procents årlig tillväxt framöver. Sommaren 2007, efter mindre än ett halvår på börsen, hade kursen nästan dubblats.

I dag står Lindabs omsättning och stampar på samma fläck, kring 7,5 miljarder, som 2006. Vad värre är – vinstnivåerna har halverats. Det sammanlagda börsvärdet är nere i drygt 5 miljarder kronor, en tredjedel av vad det var på toppen.

– Jag tar ansvar för vad som har skett ­under de senaste tre åren. Och tycker dessutom att vi har gjort en bra uppgradering av Lindab de senaste tre åren och har skapat tillväxt, organisk sådan, ganska många kvartal i rad, och sakteliga kan vi se marginaler och ­andra nyckeltal utvecklas i rätt riktning, säger Ander­s Berg.

Han svarar öppet och otvunget på frågor, också om nära döden-upplevelser, men håller inte låda i onödan. Han har tidigare jobbat för klassiska svenska industriföretag, som verkstadskonglomeratet ABB, där han började som trainee, och stålproducenten SSAB. Han har under många år bott, studerat och jobbat utomlands, i Australien, USA, Malaysia och nu senast, under åren 2009 till 2013, i kinesiska Shanghai.

Enligt Anders Berg var en av orsakerna till att familjen valde att flytta till Kina att barnen skulle få känna på en tuffare skola:

– Vi ville ge dem perspektiv på Sverige, för vi har det väldigt bra som svenskar. Det ska vara tufft ibland och det är oerhört tufft att börja amerikansk-kinesisk skola utan att kunna engelska.

Anders Berg berättar stolt att han gått ner 22 kilo i vikt under de sex åren i Kina. Med gi-metoden.

– Det funkade jättebra för mig även om det var ganska tråkigt. Jag har alltid idrottat väldigt mycket. Sedan fick jag tre döttrar i ganska snabb takt och slutade idrotta. Men jag fortsatte äta och så fick jag mitt första vd-jobb. Och med det oregelbundna arbetstider och mattider, så jag växte lite för snabbt.

I Shanghai ansvarade han för att sälja SSAB-stål inte bara till Kina utan också till Sydkorea och Indien, alla tre länder med en egen stark stålindustri. Ett uppdrag som torde vara att likna vid att sälja sand i Sahara.

– Inte då. Vi sålde inte bulkstål utan stål som Hardox och Welldox, kontrar Anders Berg .

Sett i backspegeln gick affärerna så där. Inte för att asiaterna inte uppskattade det svenska höghållfasta stålet utan för att lanseringen av de svenska produkterna sammanföll med den värsta lågkonjunkturen i branschen sedan 1930-talet. SSAB:s försäljning av dessa ståltyper har de senaste åren minskat i Asien, och efter flera svåra förlustår har ståljättens fokus istället inriktats på åtgärder som är mer omedelbart inkomstbringande.

Stålkunnandet kommer väl till pass inom Lindab, där just stål är största insatsvara och motsvarar nästan en fjärdedel av kostnadsmassan i de ventilationssystem, stuprännor, reglar, färdiga fasader och annan byggmateriel som bolaget producerar.

Nu senast förvärvades ett bolag i Slovenien som omsatte 180 miljoner kronor. Det kan bli mer.

– En del av vår agenda är att utveckla Lindab, och däri ligger förvärv och strukturella aktiviteter, helt klart.

Anders Berg nämner spontant lås- och ­säkerhetsföretaget Assa Abloy som en förebild när det gäller att göra förvärv och omstrukturera marknaden.

– Assa Abloy är ett fantastiskt företag som jag har lite som en förebild. De har gjort en väldigt imponerande resa de senaste 20 åren, och i någon mån gått från att sälja en komponent till att erbjuda kompletta lösningar.

Om fem år ska Lindab vara större och vassare, enligt vd Berg. Om tio år hoppas han att bolaget gjort många nya förvärv. Lindab ska då också ha tagit en ledande roll i att skapa energieffektiva ventilationslösningar.

– Det tror vi mycket på, och det finns verkligen ett underliggande behov att arbeta med, allt större krav på sustainability och att skapa lösningar som sparar energi, även drivet av olika former av krav och lagstiftning.

Han tror också att graden av innovation ökar och att utvecklarna fokuserar på kompletta lösningar snarare än förbättringar i en viss produkt, del eller komponent.

Med golfen lagd på hyllan ägnar han fritiden åt boxning och en smula fotboll. Anders Berg boxade för Djurgården i unga år. Hans tre döttrar, 13, 11 och 9 år, har istället tagit ­efter sin morfar, brottarbasen.

– Det är bara brottningssnack hemma. Det är skitkul. Helsingborg är kanske ­Europas bästa tjejbrottningsklubb. Tröskeln för att vara med och brottas är extremt låg. Du behöver ett par skor. Där finns alla delar av samhället, invandrare och svenskar.

Damer och flickor globalt brottar i fristil. Pojkar och herrar brottar i grekisk-romersk.

– Det är mycket, mycket roligare att titta på tjej- eller dambrottning. Det är mycket mer action i fristil. Det är bendyk och krokben, och du får till kast på ett helt annat sätt. Det är bättre underhållning bara.

Döttrarna blir med andra ord stryktåliga, vilket Anders Berg tycker är bra.

– Det är alltid lättare att vara glad när det är nedförsbacke, blå himmel och grönt gräs, men tyvärr funkar inte livet så, utan du måste lära dig att hantera motgångar också. I brottning förlorar du ibland, men du vinner också. Du får lära dig att hantera både motgång och medgång, och det tror jag är skitbra för både barn och vuxna.

Anders Mikael Berg

Född: 1972 i Vallentuna norr om Stockholm.

Familj: Hustrun Malin, lågstadie­lärare. Tre döttrar.

Bor: Helsingborg.

Lön och övrig ­ersättning: 4,9 miljoner kronor, enligt Lindabs årsredovisning för 2015.

Aktier i Lindab: 66 000, värda cirka 5,4 miljoner kronor.

Utbildning: Gymnasieingenjör, Åvaskolan i Täby, ingenjör (industriell ekonomi), Luleå tekniska universitet 1998. Studier i retorik, Stockholms universitet.

Första jobbet: Gräva gravar som kyrkogårdsvaktmästare, Vallentuna.

Karriär: ABB (1998–1999), Symbrio (2000–2004), Plannja (2004–2009), SSAB som Asienchef (2010–2013), vd och koncernchef Lindab sedan 2013.

Extraknäck: Till nyligen styrelseledamot i inköps- och faktureringsföretaget Symbrio. ”Har gått ur alla styrelser, av princip så ska all tid läggas på CEO-uppdraget, det är svårt att hinna med annat.”

Fritid: ”En synnerligen engagerad förälder som hugger i och hjälper till med vad som behövs”, säger han själv om sin insats i i Helsingborgs brottningsklubb, där alla tre döttrarna tränar.

Vapenvila i maktstriden

Under de senaste åren har ett internt bråk i styrelsen tidvis eskalerat till fullt krig om makten i Lindab. I ena ringhörnan finansmannen Sven Hagströmer, som genom sitt Creades kontrollerar 10 procent av Lindab. I den andra ringhörnan bolagets två näst största ägare, Lannebo Fonder samt Fjärde AP-fonden, med 16 procent av Lindab.

Efter stämman i maj i år tycks vapenvila råda i konflikten.

Läs mer i Afv 19 2016.

 

Drar åt olika håll

Sedan 2013 har koncernens omsättning ökat med 19 procent. Rörelseresultatet har ökat med 13 procent. För segmentet Products & Solutions har rörelseresultatet ökat 45 procent (158 miljoner kronor) samtidigt som det mindre segmentet Building systems har minskat resultatet med 81 procent (96 miljoner kronor), främst till följd av sanktionerna mot Ryssland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF