Tjeckien vill köpa svenska stridsfordon

Tjeckiens premiärminister Petr Fiala vill att landet ska upprusta försvaret med svensk-tillverkade stridsfordon från BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Den populära stridsfordonmodellen CV-90 har tidigare köpts in av bland annat Slovakien och Finland.
Tjeckien vill köpa svenska stridsfordon - Fialacv90
Tjeckiens premiärminister vill köpa in svensktillverkade CV90. Foto: BAE Systems Hägglunds Foto: TT

Under onsdagen meddelade Tjeckiens premiärminister Petr Fiala att landet är intresserade av att köpa in stridsfordon från svenska BAE Systems Hägglunds, ett dotterbolag till brittiska BAE Systems. De aktuella fordonen är av modellen Stridsfordon 90, internationellt känd som CV-90. Detta rapporterar Reuters.

”Detta är ytterligare ett steg för att modernisera armén och uppfylla våra alliansåtaganden”, sa Fiala under en direktsänd presskonferens.

Inte första storordern

Detta är inte första gången som BAE Systems Hägglunds exporterar internationellt. CV-90 har hittills exporterats till sju länder, varav fyra Nato-länder. Bland annat gjorde Örnsköldsviksföretaget en rekordaffär med den slovakiska regeringen i slutet av juni, då 152 stridsfordon köptes in till ett värde av drygt 17 miljarder kronor. Även det finska försvaret valde i fjol att importera CV-90-fordon till ett värde av 320 miljoner kronor.

CV-90 finns i 15 olika varianter och är designad för hög mobilitet och skydd i all slags terräng.

Ersätter SAAB-plan

Petr Fiala meddelade också att regeringen ska inleda samtal med USA kring leverans av nya stridsflygplan. De nya stridsflygplanen tillverkas av amerikanska Lockhead Martin och kommer i så fall att ersätta Gripen-stridsflygplanen från SAAB som landet för närvarande hyr in. Detta rapporterar Reuters.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.