Toppuniversitet säljer innehav i oljesand

Ett av Kaliforniens två universitetssystem - University of California (UC), där bland annat Berkley och UCLA ingår - har beslutat att sälja ut hela miljardinnehavet i en rad råvarubolag.

Efter påtryckningar från miljöaktivister har UC valt att avyttra innehavet i kol- och oljesandsbolag. Försäljningen uppgick till runt 200 miljoner dollar, cirka 1,7 miljarder kronor. Enligt talespersoner på UC var oron för miljöpåverkan en stor del av beslutet, skriver LA Times.

”En inbromsning i den globala efterfrågan, ett allt mer ogynnsamt regelverk och ett överhängande hot från nya energikällor”, låg bakom beslutet att sälja, enligt Jagdeep Bachher, finanschef på UC.

UC har fortfarande runt 10 miljarder dollar i diverse energibolag. Det finns inga planer på att sälja av aktier i olje- och gasbolag, skriver tidningen.

University of Californa i är ett av två universitetssystem i den amerikanska delstaten Kalifornien. Våren 2015 uppgick antalet studenter till närmare 240 000 och antalet lärare till närmare 20 000. I UC ingår tio högskolor och universitet varav Berkley och UCLA rankas bland världens bästa.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.