Trader anklagas för att ha bidragit till flashkraschen 2010

En trader har gripits i Storbritannien efter att amerikanska myndigheter anklagat honom för att ha bidragit till den så kallade "flashkraschen" på New York-börsen 2010.

Justitiedepartementet vill nu få Navinder Sing Sarao utlämnad anklagad för bedrägeri och marknadsmanipulation. Det rapporterar ett flertal internationella nyhetsmedier som New York Times och Bloomberg.

Det är nu fem år sedan som det globala finanssystemet chockades av en krash där kurserna under 15 minuter föll handlöst och raderade värden motsvarande flera miljarder dollar. En stor del av kraschen kopplas nu till Sarao, en 36-årig trader som sägs ha manipulerat marknaderna från sitt hem en bit utanför London.

Sarao ska ha använt sig av automatiska datorprogram för att manipulera aktiekurserna och enligt Commodity Futures Trading Commission skedde det via illegala metoder benämnda som ”layering” och ”spoofing”. Det innebär att tusentals stora säljorders lades in i syfte att skrämma andra investerare på marknaden innan de därefter snabbt drogs tillbaka. Agerandet bedöms inte isolerat ha orsakat kraschen, men bidragit till den på ett betydande sätt.

Enligt justitiedepartementet ska Sarao ha tjänat nära 900.000 dollar genom att handla med terminer i S&P 500-index den 6 maj 2010. Dessutom ska han ha dragit in totalt 40 miljoner dollar mellan 2010 och 2014 och han anklagas för illegal handel även under den perioden.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco