Tre nya aktier in i Swedbanks fokusportfölj – H&M och Embracer petas

Embracer, Ericsson, och H&M får lämna Swedbanks fokusportfölj samtidigt som tre nya aktier plockas in.
Tre nya aktier in i Swedbanks fokusportfölj – H&M och Embracer petas - portfolj-900
Foto: Leif R Jansson/TT

Det råder en stor osäkerhet gällande konjunkturutvecklingen, samt vilka stilar och sektorer som kommer att gynnas i närtid, går att läsa i uppdateringen av Swedbanks fokusportfölj.

“För att spegla denna osäkra marknadsmiljö förordas också en relativt balanserad aktieportfölj utifrån såväl sektor- som stilexponering, varvid fokus i portföljen istället ligger på kvalitet, strukturella teman, och mer bolagsspecifika förutsättningar”, skriver de.

I uppdateringen adderas Getinge, Munters, och SSAB som nya bolag. Samtidigt exkluderas Embracer, Ericsson, och H&M. Vikten höjs också med 2 procentenheter vardera i Nordea och Svenska Handelsbanken.

Swedbanks fokusportfölj bygger på bankens tematiska aktiestrategi och Kepler Cheuvreux fundamentala bolagsanalys.

Uppdämt vårdbehov gynnar Getinge

Vad gäller Getinge ses ett uppdämt vårdbehov borga för stark efterfrågan.

“Trots de senaste årens starka utveckling bedömer vi också att Getinge även framöver har goda förutsättningar att överträffa marknadens förväntningar. Vi är även uppmuntrade av det faktum att det nu också börjat ske en återhämtning av valbara behandlingar, då försäljning av produkter till dessa har hög marginal och därmed kommer att kunna ge stöd till resultatutvecklingen framöver”, skriver Kepler Cheuvreux i senaste analysen.

Vidare menar de att det faktum att bolaget, utöver fortsatta investeringar i forskning och utveckling, har som prioriterat mål att göra förvärv skulle kunna vara högst värdeskapande.

“Vår vy är således att marknaden fortsatt ser högst hälsosam ut och att tillväxten i Getinge kommer att fortsätta drivas inte minst från det uppdämda vårdbehov som nu finns i takt med att pandemin klingar av. Även om resultatet för det första kvartalet kom in under förväntan visade dock rapporten på en god ordersituation, samtidigt som ledningen också lämnade försäljningsutsikterna för året oförändrade, vilket vi finner uppmuntrande”, skriver de.

Munters väl positionerat mot strukturella trender

När det kommer till Munters ses bolaget som väl positionerat mot flertalet stora strukturella trender i marknaden, så som klimatförändring, digitalisering, befolkningstillväxt, och ökade krav på produktionsmiljöer. Vidare är verksamheten relativt ocyklisk. Hälften av den adresserbara marknaden utgörs av renoverings- och ersättningsverksamhet, samt service.

SSAB gynnas av prisuppgång på stål i Europa

Slutligen anses SSAB för närvarande gynnas av väldigt gynnsamma marknadsförhållanden på de europeiska och amerikanska stålmarknaderna.

“Kriget i Ukraina har nämligen lett till utbudsstörningar och kraftigt höjda stålpriser i Europa, särskilt på grovplåt där priserna i princip dubblerades på två månader. Då SSAB har en stor exponering mot spotpriser gynnas bolaget kraftigt av denna prisuppgång”, skriver Kepler Cheuvreux.

När det kommer till den amerikanska verksamheten väntas ökad efterfrågan från stigande infrastruktursatsningar, samtidigt som den amerikanska stålmarknaden fortsatt skyddas av importtullar.

“Med tanke på bolagets höga exponering mot spotpriser, dess starka position inom grovplåt, och begränsade beroende av fordonsindustrin, bedömer vi att förutsättningarna är ytterst gynnsamma och att aktien är attraktivt värderad”, skriver de.

Vill du veta mer om förlorarna och vinnarna på Stockholmsbörsen? Kolla in Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience