Trots benämningen säker hamn – guldet mot den värsta veckan sedan 2016

Guldet har en ställning som stillsam hamn när det blåst upp till storm på andra tillgångsmarknader. Men ädelmetallen har inte erbjudit mycket till lugn under den gångna veckan - som varit den värsta sedan 2016.

Guldpriset var uppe på nivåer kring 1.700 i inledningen av veckan men säljtrycket på världens finansmarknader har även dragit in guldet i en negativ spiral.

Ett ofta omnämnt samband är att krisen tvingat handlare att sälja av guld för att täcka förluster i andra marknader. Dessutom har dollarns utveckling varit stark, vilket dragit ned guldaptiten.

På fredagen var guldet upp en knapp procent till nivåer strax under 1.600. För veckan är guldpriset ned med över 5 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.