Tung statistikdag

Amerikanska statspappersräntor sjönk något efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, trots en återhämtning i de ledande amerikanska börsindexen.

Marknadsaktörer hänvisade delvis till ökningen i antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan men även de tillfälligt mer gynnsamma utbudsfaktorerna stöttade räntemarknaden på torsdagen.

Finansdepartementets omfattande emissionsschema är för närvarande inne i ett tvåveckors uppehåll, och under tiden är Federal Reserves obligationsköp en tung faktor för marknaden, på torsdagen köpte Federal Reserve papper med löptider på mellan 1,5 och knappt två år för 2,95 miljarder dollar.

USA-räntorna vände därefter svagt upp i den asiatiska fredagshandeln när marknadsaktörer förberedde sig för ett omfattande statistikflöde.

Japanska obligationsräntor steg svagt, främst i de allra längsta löptiderna, i takt med en återhämtning på asiatiska börser. Inkommande statistik visade att den japanska maskinorderingången fortsatte att sjunka i mars, men i en betydligt lägre takt än väntat. Jämfört med mars 2008 sjönk orderingången med 22,2 procent, vilket kän jämföras med en nedgång på 30,1 procent i februari. Enligt analytiker väntades en nedgång på 27,7 procent i mars.

Det kommer ytterligare mediauppgifter om att den japanska regeringen troligen kommer att uppgradera sin bedömning om ekonomin i den månadsrapport som ska publiceras i början av nästa vecka.

Tidningen Sankei skriver att regeringen i den förra rapporten bedömde att “ekonomin försämras snabbt”, men att bedömningen nu kommer justeras till att säga att “takten i försämringen dämpas”. Det skulle vara första gången sedan februari 2006 som regeringen uppgraderar bedömningen om ekonomin i sin månadsrapport.

Finansminister Kaoru Yosano noterade på fredagen att det har kommit vissa positiva tecken om att recessionen mattas av, men han ville inte tala om någon återhämtning.

“Det har kommit vissa goda nyheter, vilket är uppmuntrande. Men det är för tidigt att säga att nationen befinner sig på ett återhämtningsspår”, sade han.

På valutamarknaden har euron tagit visst stöd av det mer positiva börsklimatet och handlas därmed något starkare mot såväl dollarn som japansk yen jämfört med noteringarna vid den svenska marknadens stängning på torsdagen. Svenska kronan har samtidigt stärkts omkring 3 öre mot euron.

Fredagens statistikagenda är synnerligen välfylld, för svensk del riktas blickarna mot SCB:s tjänsteprisindex för det första kvartalet, klockan 9.30, och Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik för april, klockan 10.00.

I övriga Europa riktas fokus mot preliminära rapporter om BNP-utvecklingen under första kvartalet i flera av länderna i euroområdet, som kan ge en bild av hur brant den klippa som ekonomierna föll utför var.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas BNP i Tyskland, klockan 8.00, ha fallit med 3,0 procent jämfört med fjärde kvartalet, i Frankrike, klockan 8.45, väntas nedgången ha stannat vid 1,3 procent medan Italiens BNP, klockan 10.00, väntas ha sjunkit 2,3 procent.

För euroområdet som helhet väntas den första beräkningen, klockan 11.00, visa att BNP föll med 2,0 procent jämfört med fjärde kvartalet och med 4,1 procent jämfört med första kvartalet 2008.

Ekonomerna på JP Morgan befarar att utfallet för hela euroområdet blir svagare än de tidigare räknat med. Enligt JP Morgans ursprungliga prognos skulle BNP ha fallit med 6 procent uppräknat i årstakt under första kvartalet, men efter preliminära utfallsdata för Spanien och Belgien kan nedgången i stället bli 7-8 procent.

JP Morgan konstaterar vidare att det ekonomiska utfallet av den ekonomiska krisen nu uppvisar markerade skillnader mellan hur olika länder klarar sig.

“Lander som gick in i nedgången högt belånade mot den globala kreditexpansionen (som USA, Storbritannien, Spanien) har sett kraftiga nedgångar i inhemsk efterfrågan men stora bidrag från nettoexporten, medan länder med lägre belåning och mindre exponering mot den initiala kreditmarknadschocken (som Tyskland och Japan) har upplevt mindre nedgångar i inhemsk efterfrågan men kraftiga nedgångar i nettoexporten”, konstaterar David Hensley på JP Morgan.

I en jämförelse verkar Sverige därmed vara ett av få länder där såväl inhemsk efterfrågan som nettoexport har fallit kraftigt i spåren på krisen.

Klockan 11.00 publiceras också slutlig inflationsstatistik för euroområdet i april, som väntas visa att HIKP-inflationen låg kvar på 0,6 procent, samma som i mars. Kärninflationstakten väntas dock ha stigit till 1,6 procent i maj från 1,5 procent i mars.

USA:s KPI, klockan 14.30, väntas ha varit oförändrat i april jämfört med i mars, medan inflationstakten väntas ha sjunkit till -0,6 procent från -0,4 procent i april. Kärninflationstakten väntas däremot ha legat kvar på 1,8 procent i april.

Empire Manufacturing index, klockan 14.30, väntas ha stigit till -12,0 i maj från -14,6 i april, Industriproduktionen, klockan 15.15, väntas ha sjunkit 0,6 procent mellan mars och april samtidigt som kapacitetsutnyttjandet väntas ha fallit till 68,8 procent från 69,3 procent i mars.

Slutligen väntas Michiganindex, klockan 16.00 (eller 15.55) ha stigit till 67,0 i början av maj, från 65,1 i april.

fredag kl 5.55 (torsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 7:8575 (7:9032) EUR/USD 1:3634 (1:3592)

EUR/SEK 10:7128 (10:7425) USD/JPY 96:00 (95:71)

Jp obl 2 0,38 (0,38) Jp obl 10 1,44 (1,44)

Ty obl 2 1,26 (1,26) Ty obl 10 3,30 (3,30)

US obl 2 0,85 (0,87) US obl 10 3,10 (3,13)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.