Tungviktare slåss om posten som etikgeneral

De närmaste två veckorna ska det avgöras vem som får uppdraget att övervaka efterlevnaden av Förtroendekommissionens kod för bolagsstyrning. På upploppet förs Investors Claes Dahlbäck och Alectas vd Tomas Nicolin fram som favoriter.

Urban Bäckström på Skandia Liv är den hetaste kompromisskandidaten, medan Erik Åsbrink är helt ute ur leken, erfar Affärsvärlden.

I Förtroendekommissionens betänkande kring Näringslivet och Förtroendet föreslås att den nya koden förvaltas av ett kollegium för svensk bolagsstyrning. Medlemmarna ska hämtas från Fondbolagens Förening, Fondhandlarföreningen, FAR, Stockholmsbörsen, från institutionella ägare, Svenskt Näringsliv, Aktiespararna samt staten.

Gruppen håller just nu på att ta fram en kandidat till ordförande för kollegiet och har skapat en nomineringskommitté med Fondhandlarföreningens vd Per-Ola Jansson som ordförande. Meningen är att de ska hitta ett namn som sedan ska presenteras för biträdande finansminister Gunnar Lund.

– Diskussionen är intensiv just nu, koden ska ju gälla från och med årsskiftet, och då är det viktigt att ha allt klart, säger Per-Ola Jansson.

I arbetet har de svenska institutionella investerarna fört fram Tomas Nicolin som sin favoritkandidat. Men han har tackat nej.

– Tomas Nicolin vågar inte ta jobbet, säger en källa till Affärsvärlden.

Själv säger han:

– Det är inte aktuellt. Jag är inte en lämplig kandidat. Jag vill inte ha jobbet, och det finns de som inte vill att jag ska ha jobbet.

Vilka som inte vill att Tomas Nicolin ska ta jobbet går bara att spekulera i, men det hänger sannolikt ihop med Claes Dahlbäck. Han sitter på övertid som ordförande i Näringslivets Börskommitté, NBK, det organ som länge fungerat som näringslivets organ för självreglering på Stockholmsbörsen.

Den ordningen är numer på väg bort, och delar av NBK:s uppgifter kommer med all sannolikt att försvinna upp i uppförandekoden. Därför är det naturligt att Claes Dahlbäck får se till att arbetet med koden kommer på plats, resonerar de som står bakom hans namn, bland annat Svenskt Näringsliv med ordförande Michael Treschow i spetsen.

Förtroendekommissionens ordförande Erik Åsbrink lär också stödja Claes Dahlbäck. Erik Åsbrink är ordförande i Alecta, något som kanske räcker som förklaring till Tomas Nicolins beslut att så bestämt säga nej.

Från början var Erik Åsbrink själv ett hett namn som ordförande, men han har svalnat sedan alltför många remissinstanser påpekat vikten av så liten statlig inblandning som möjligt i förvaltningen av koden och där hans bakgrund som socialdemokratisk finansminister ligger honom i fatet.

Som kompromisskandidat har därför institutionerna fört fram Urban Bäckström. Han är oförvitlig men saknar direkt erfarenhet av ägarstyrning.
Om inget av ovanstående namn skulle fungera så finns det fler på de listor som vaskats fram, som Nordeas ordförande Hans Dalborg, Alectas förre vd Lars Otterbeck, Lundbergföretagens huvudägare Fredrik Lundberg och Föreningssparbankens förre ordförande Göran Collert.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.