Turkar överger liran för kryptovalutor

Den volatila turkiska liran, som också försvagats rejält mot dollarn, har lett till att turkar börjat överge den för kryptovalutor. Det rapporterar Wall Street Journal.
Bitcoin. Foto: Unsplash
Särskilt populär har tether varit, vars värde är knutet mot dollarn. Liran blev under hösten den mest handlade valutan mot tether och passerade både dollar och euro, enligt dataleverantören Cryptocompare.

Sammantaget har mängden lira som använts i kryptotransaktioner uppgått i snitt till 1,8 miljarder dollar under sista kvartalet av 2021, enligt statistik från tre kryptobörser insamlad av analysfirman Chainanalysis. Det överstiger volymerna för de senaste fem kvartalen.

Liran har bara sedan september tappat 40 procent av sitt värde mot dollarn. Valutans försvagning sker i spåren av den ultralätta penningpolitik som förs av Turkiets centralbank trots att landet plågas av en hög inflation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.