Turnaround att tro på

ANALYS Efter ett stort förändringsarbete finns det äntligen skäl att tro på bättring för ständiga underpresteraren. Affärsvärlden trycker på köpknappen.

KÖP Efter höstens nyemission, som delvis finansierade ett förvärv och delvis stärkte balansräkningen något, tar Gunnebos nye vd:n Stefan Syrén över ett bolag med bra förutsättningar. Borta är den förlusttynga verksamheten i Frankrike och borta är den komplexa organisationsstrukturen.

Städandet i Gunnebo är dock knappast slutfört, vilket ett besparingsprogram som sjösattes under andra kvartalet vittnar om. Programmet beräknas kosta 60 miljoner kronor, vilket belastar innevarande år, och syftar till att spara 100 miljoner kronor per år, med full effekt från halvårsskiftet nästa år. I huvudsak ska besparingarna komma från minskade overhead-kostnader.

Nästa år kommer Gunnebos vinsttillväxt huvudsakligen att drivas av besparingsprogrammet. Till det ska adderas att förvärvade Cominfo ingår hela året samt att Gunnebo går in i 2020 med hyggligt ordermomentum. Under årets nio första månader ökade orderingången med 6 procent justerat för valutaeffekter.

Affärsvärlden kalkylerar med måttlig tillväxt och en marginalförbättring till 7,5 procents ebita-marginal, exklusive engångsposter. På den prognosen handlas aktien till ev/ebita vid drygt 9, en värdering som speglar väldigt lågt ställda förväntningar på ett Gunnebo som ändå tveklöst är på rätt väg.

Gunnebo är inte ett kassaskåpssäkert turnaroundcase, men väl ett som på nuvarande nivåer platsar i portföljen.

Detta är en kortversion av Hamnat på rätt väg efter ökenvandring. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här