Laddar

Två flaggor i Fingerprint Cards företrädesemission

Teknikbolaget Fingerprint Cards genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 312 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto
Två flaggor i Fingerprint Cards företrädesemission - WEB_INRIKES
Foto: Thomas Johansson / TT

Fingerprint Cards har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 312 Mkr före emissionskostnader. Kapitalanskaffningens motiv är att återbetala lån och lösa in konvertibler, samt till att den allmänna driften av bolaget.

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen.

Dåligt garantiupplägg

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Fingerprint har mottagit bottengarantiåtaganden på totalt 225 Mkr (72% av emissionen), vilket leder till en flagga.

Fingerprints IR-chef, Stefan Pettersson, kommenterar:

“Vi anser att det är ett styrkebesked att bolaget har erhållit garantier, särskilt med tanke på den fragmenterade aktieägarlistan som till stor del består av retailinvesterare. Detta gör det utmanande att samla in större teckningsförbindelser. Att Bolaget dessutom har ordnat en toppgaranti tycker vi är ett tecken på starkt förtroende och engagemang från investerarna”.

Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna uppgår till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden. Garanterna får en kontant ersättning på 12% på det garanterade beloppet.

“Precis som många andra bolag, väljer vi att presentera dessa kostnader först i prospektet för att kunna ge en så exakt uppskattning som möjligt nära genomförandet av emissionen. Det finns inga krav från marknadsplatsen eller andra regleringar som tvingar oss att kommunicera transaktionskostnaderna redan i pressmeddelandet när transaktionen offentliggörs. Investerare och aktieägare bör använda prospektet som det primära investeringsunderlaget”, kommenterar Stefan Pettersson.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.