Uber prissätts i det nedre intervallet inför notering

Ubers aktie prissattes till 45 dollar per aktie på torsdagen, vilket ger skjutsdelningsbolaget ett börsvärde på 82,4 miljarder dollar i debuten på Wall Street på fredagen.
Uber prissätts i det nedre intervallet inför notering - uber_33listan_binary_6910693.jpg

Intervallet från prospektet som lämnades in till den amerikanska finansinspektionen var 44-50 dollar per aktie.

Börsvärdet är klart lägre än tidiga nyhetsuppgifter om hur mycket Uber ansåg bolaget vara värt, då siffran 120 dollar per aktie nämndes som högsta delen av ett intervall. Uber landar nu i samma storleksklass som fordonsbolaget Caterpillar, läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb och industrikonglomeratet General Electric. I en jämförelse med svenska börsbolag överträffar endast Astra Zeneca Uber, med ett börsvärde omräknat i dollar på drygt 110 miljarder dollar.

Introduktionsveckan har inte förbigått utan kontroverser. Ubers förare har strejkat världen över, missnöjda med sina arbetsförhållanden.

Under veckan har också närmaste konkurrenten Lyft rasat till sin lägsta kurs hittills. Efter att ha prisats till 72 dollar i börspremiären för en dryg månad sedan stängde aktien på 55:18 dollar på torsdagen, då efter en stark dagsutveckling efter att ha bottnat på 52:91 dollar under onsdagen. Lyfts kursutveckling har påtalats som ett av skälen till att Ubers värderingsintervall blev satt lägre än de tidiga planerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets