Laddar

UBS spår nedåtrekyl för järnmalmspriset

UBS tror inte att det räcker med en sänkt produktion av järnmalm för att få marknaden i balans utan ser en kollaps med ett pris runt 45 dollar per ton i slutet av året.

Under loppet av knappt två veckor har priset på järnmalm gått upp från runt 45 dollar till onsdagens notering om 61 dollar per ton. UBS anser i en nyligen publicerad analys att detta priset inte är hållbart på sikt och bedömer att vi runt årsskiftet åter kommer att se ett järnmalmspris runt 45 dollar per ton. Detta med ett självkostnadspris mellan 35 och 45 dollar per ton för de större producenterna, skriver Iron Ore Team.

Många av de stora producenterna har aviserat kraftiga sänkningar i planerad produktion för 2015, bland andra Vale som har antytt en neddragning med 30 miljoner ton för helåret. Endast Rio Tinto hör till de stora producenter som inte antytt att de kommer att sänka produktionen för helåret.

Den effekt neddragningarna i produktion varit avsedda att ha har också lockat nya producenter. Dessutom tyder de stora producenternas prognoser på att en ökning i produktion kommer att ske under 2016. Samtidigt tycks Kinas fastighetssektor inte visa några tecken på att efterfrågan stiger.

ANZ Bank instämmer i den bedömning UBS gjort där priserna ses sjunka mot 45 dollar under det andra kvartalet och hålla sig runt 48 dollar per ton under 2016.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.