Unga svenskar investerar mest

Unga svenskar investerar sina pengar i högre utsträckning än motsvarande generationer i USA, Australien och Europa, visar en undersökning från Klarna.
Internetbank, Bank-ID
En man använder sig av mobilt bank-id för att logga in på internetbank Foto: Isabell Höjman / TT

Svenska 18-35-åringar investerar mer av sina pengar jämfört med motsvarande åldersgrupper i andra länder. Det visar Klarnas kvartalsrapport Money Management Pulse Report.

Så många som 90% av 18-35-åringarna sparar, vilket är långt över det nationella genomsnittet på 84% över alla generationer. Det vanligaste är att spara pengar på ett bankkonto, men 58% av de som sparar investerar för att öka sina besparingar. Dessutom sparar svenska 18-35-åringar i lägre utsträckning på sparkonton än i något annat land i studien.

“Vår senaste undersökning visar att många gängse uppfattningar om ungdomar och deras privatekonomi delvis är myter. Mer än hälften av unga svenskar säger faktiskt att de har ett intresse för privatekonomin, vilket även bekräftas av de höga andelar som sparar och investerar”, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende, ett pressmeddelande.

Undersökningen visar även att unga svenskar är intresserade av kryptovalutor som bitcoin och dogecoin. En av sex av de sparande 18-35-åringarna investerar i kryptovalutor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.