Upp till bevis för H&M
Stockholmsbörsen steg med 1,2 procent i förra veckan. Aktiva portföljen hade en klart sämre vecka och steg med endast 0,1 procent. Tobaksbolaget Swedish Match och bilfixarkedjan Mekonomen backade båda något, medan klädbolaget Björn Borg och fastighetsbolaget SBB utvecklades starkt.
Medicinteknikbolaget Getinge steg 0,2 procent i förra veckan då huvudägaren och styrelseordföranden Carl Bennet var ute i Dagens Industri och bland annat talade om uppvaktningen från potentiella köpare.
”Det sker årligen och det är alla du kan tänka dig – konkurrenter och private equity, men det blir inget med det, utan nu gäller det att vi förvaltar pundet väl och fortsätter utveckla Getinge”, sa Carl Bennet.
Att private equity-bolag tittar på Getinge är inte helt förvånande. Getinge har mycket stabila kassaflöden som ett pe-bolag skulle kunna belåna ännu hårdare. Riskkapitalister brukar dessutom gilla att ta över omstruktureringscase, vilka mer kortsiktiga börsinvesterare ratat – med följd att värderingen ofta fallit till aptitliga nivåer. Efter uppköp städas bolagen upp under något år innan de säljs vidare eller sätts på börsen igen.
Carl Bennets uttalande förändrar inte vår syn på Getinge. Möjligen kan det flitiga uppvaktandet ses som ett par extra hängslen, vid sidan av den låga värderingen, i händelse att Getinges problem oväntat skulle förvärras.
I det lågvärderade samhälls- och bostadsfastighetscaset SBB bekräftades i förra veckan det alla anat men få vågat tro på: SBB siktar på kreditbetyg i högre delen av skalan, så kallad investment grade. Nu planeras en till runda emissioner av obligationslån. Senast till slutet av 2018 vill SBB ha möjlighet till investment grade-betyg. Vd:n och grundaren Ilija Batljans team levererar sannolikt snabbare än så, givet att fastighetsmarknaden inte störtdyker på vägen.
När Batljan i veckan som gick sålde in aktien på ännu ett fastighetsevent fastslog han enligt Direkts rapportering att SBB kan liknas vid en kommunobligation. Detta givet den höga andelen hyresintäkter från det offentliga i Sverige och Norge. Han fick även möjlighet att återigen förklara för marknaden att fastighetsförvärv från ingenting till drygt 20 miljarder kronor på ett år ger dyra lånevillkor, vilket är det som bolaget nu omfinansierar lägre. Allt fler upptäcker dessa kvaliteter i SBB. Portföljen ligger kvar i aktien.
I veckan som kommer ser vi fram emot klädjätten H&M:s rapport på torsdag. Att aktien stigit med 11 procent från årslägstanivåerna inför vad alla vet blir en ljummen rapport har ökat den kortsiktiga risken i aktien. Samtidigt är det uppenbart att såväl investerare som analytiker börjat lyfta blicken mot ett förmodat betydligt bättre 2018. Det gäller även oss, och vi behåller vår post och väljer att syna rapporten.
Portföljen lämnas oförändrad denna vecka.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.