Uppgång i korten på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen stod på tisdagsmorgonen inför ännu en öppning uppåt, efter fem dagar med positiva indexsiffror.
Uppgång i korten på Stockholmsbörsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

De amerikanska börserna steg överlag på måndagen, sedan USA:s president Donald Trump dragit tillbaka hoten om nya tullar mot Mexiko och i tisdagens asiatiska handel fortsatte uppgången.

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index båda 0,2 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med drygt 0,1 procent.

De stora amerikanska börsindexen steg 0,3-1,1 procent på måndagen med Nasdaq i topp. Utöver att Mexikotullarna undveks lät Donald Trump förstå att meningsskiljaktigheterna med Kina bör kunna lösas ”lätt”, vilket dock inte hindrade honom från att hota med nya tullar om inte Kinas president Xi går med på ett möte till sommaren.

”Hmm, om det är någon som kan motstå en sådan inbjudan under hot så är det nog Kinas president”, kommenterar SEB i ett morgonbrev.

I Asien noterades de flesta börser högre för dagen. Störst uppgångar stod Kina för, sedan indikationer på kommande stimulansåtgärder tagits emot väl. Shenzhen-börsen steg 3,7 procent.

I Sverige chockade Svensk Handel Stils index över klädhandeln med en stor nedgång. Klädhandelns försäljning sjönk med 10,5 procent i maj, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln sjönk 14,3 procent. Nedgången var ”oväntat kraftig”, enligt Svensk Handel Stil.

Ventilationsföretaget Systemair redovisar ett rörelseresultat om 114 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret (5,2) klart över enligt Infront Datas prognossammanställning väntade 66,1 miljoner kronor, inklusive engångsposter om nästan 7 miljoner kronor. Den organiska tillväxten uppgick till 9,3 procent och det var nästan 3 procentenheter högre än snittestimatet. Den höga organiska tillväxten väntas fortsätta, enligt bolagets vd.

MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann har under maj sålt nästan alla sina drygt 100.000 aktier i tv-bolaget Nent, som knoppades av från MTG tidigare under året, enligt ägardatatjänsten Holdings senaste uppdatering.

Bränslecellbolaget Myfc har gjort en strategisk översyn och beslutat renodla verksamheten motförsäljning av teknik och utvecklingsprojekt. Utveckling och försäljning av egna konsumentprodukter kommer därmed att avslutas och befintliga order på JAQ Hybrid kommer inte att levereras.

Basmetallpriserna steg på morgonen i spåren av de väntade kinesiska stimulansåtgärderna. Koppar och zink avancerade 0,9 respektive 1,6 procent. Även oljepriserna steg på morgonen efter att ha backat föregående dag. Ett fat Brentolja kostade omkring 62:80 dollar.

På makrofronten väntas bland annat amerikansk PPI för maj klockan 14.30 samt veckodata för detaljhandeln klockan 14.55.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco