Uppgifter: Volvo överväger att slopa extrautdelning

Lastbilstillverkaren Volvo överväger att slopa extrautdelningen vid vårens årsstämma och i stället införa ett stort återköpsprogram av egna aktier.

Det erfar Dagens Industri.

“Väljer Volvo att inte lämna samma extrautdelning som i fjol går aktieägarna miste om 10 miljarder kronor”, skriver Dagens Industri.

Tidningen hänvisar till att Volvo i våras delade ut 5 kronor per aktie i ordinarie utdelning och 5 kronor i extra utdelning, sammanlagt drygt 20 miljarder kronor.

Enligt Infronts senaste analytikersammanställning räknar analytikerna i genomsnitt med att Volvo våren 2020 lämnar en extrautdelning på 4:72 kronor per aktie samt en ordinarie utdelning på 5:53 kronor.

Enligt uppgifter från flera källor i marknaden till Di har Volvo under senare tid fört samtal med större investerare, bland annat i London, kring frågan om koncernen ska starta ett stort återköpsprogram i stället för att lämna extra utdelning.

Bland Volvos storägare finns olika åsikter, skriver Dagens Industri.

“Vi vill ha en extra utdelning – vi tror att det är bättre för aktien. Dessutom vill vi inte riskera att Volvo använder kassan till något riskfyllt förvärv innan de hinner återköpa aktier”, säger en tung förvaltare till Di.

En uppgiftslämnare påpekar också att om Volvo återköper aktier får kinesiska Geely, och alla andra ägare i Volvo som inte säljer aktier, per automatik en större procentuell ägarandel i koncernen.

Volvos nettokassa uppgick vid utgången av det tredje kvartalet till 43,1 miljarder kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här