UTLÄNDSKA KAPITALFÖRSÄKRINGAR: Smarta eller dyra byten?

Gratis byten visar sig vara mycket dyra och smarta kunder kantjäna på att byta fonder till känd kurs, berättar de som köptutländska kapitalförsäkringar.

Varning, lita inte på försäkringsmäklare eller andra som säljerutländska kapitalförsäkringar. Eller snarare, lita inte på vaddu tror att de lovar. Ett exempel: om mäklaren säger Jaggaranterar, du får byta fonder hur ofta du vill och det finnsinga som helst avgifter för att byta så är det kanske sant.

Men däremot sker bytet ofta genom att andelar säljs tillfondbolagets köpkurs och sedan köps de nya andelarna tillfondbolagets säljkurs.

Mellanskillnaden mellan köp- och säljkurs, som utomlands ofta är5 procent av värdet, är en dold kompensation till de somförmedlar affärer i fondandelar. Så även om det inte finns någonbytesavgift så kostar varje byte 5 procent av sparkapitalet. Envariant på detta finns hos Skandia Life. Om det är fler köpareän säljare i en av deras försäkringsfonder så sker affärernatill den underliggande fondens köpkurs, vilket gynnar den sområkar sälja den dagen. Om det istället är fler säljare såanvänds den underliggande fondens säljkurs. Hos Skandia Life kanett byte alltså vara lönsamt om man lämnar en fond som mångaandra köper in sig i och går in i en fond som många andra lämnar,då får man sälja dyrt och köpa billigt. Men i många fall finnsbara en köpare eller säljare en viss dag, och då blir bytetgaranterat dyrt.

SMART BYTA TILL KÄND KURSByten inom utländska kapitalförsäkringar kan dock vara lönsamma.Efter artikeln Dags ändra handelsreglerna i 45/1997 har enläsare berättat att det hos Friends Provident (som säljs avWasa) är möjligt att byta fonder till gårdagens kurser genom attskicka ett fax före klockan nio på morgonen svensk tid. Därmedär det möjligt att kontrollera hur den japanska börsen harutvecklats under natten och köpa Japanfonden för billigt omTokyoindex har stigit kraftigt och sälja Japanfonden för dyrt omTokyoindex har fallit kraftigt.

Det kan tyckas som bra service. Men dessa byten drabbar allaandra fondsparare, som inte är smarta och byter till känd kurs.Förklaringen är att Japanfonden systematiskt kommer att säljaandelar för billigt och köpa dem för dyrt, vilket gradvisurholkar fondförmögenheten. Dessutom är det kanske FriendsProvident som tjänar mest på bytena, via mellanskillnaden mellanJapanfondens köp- och säljkurser.

Kanske är det dessa två missförhållanden, att byten görs tilldåliga kurser och att vissa kunder handlar till känd kurs, somgör att många läsare hör av sig till Affärsvärlden och ärmissnöjda med sina utländska kapitalförsäkringar. De harvisserligen betalat ingen eller låg skatt, men avkastningen harvarit en besvikelse.

Vårt råd till alla som har utländska kapitalförsäkringar är attbegära skriftligt besked om exakt hur byten sker hos derasförsäkringsbolag. Vilket klockslag kan man senast begära ettbyte mellan fonder? Vilka andelskurser används? Vilken tidpunkttas de aktiekurser som använts för att beräkna andelskurserna?Vidarebefordra gärna svaren till oss. Skicka ett fax tillAffärsvärlden, Privata Placeringar, 08 – 20 21 57.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.