Välkommen till Maktlistan

Dags igen för årets mest omdebatterade och prestigefyllda rankning! Affärsvärldens lista över näringslivets 100 mäktigaste. Här trängs miljardärer, fackpampar, politiker och direktörer. Och tre heta superkapitalister.

”I Sverige finns bara 20-25 riktiga beslutsfattare. De är kompisar, tycker om att jaga med varandra och sitter i varandras styrelser. I Danmark och Finland är det ännu värre, där finns kanske 10-15 beslutsfattare. Somliga påstår att det egentligen bara finns tre i Finland!”
Uttalandet levereras av Conni Jonsson, vd och grundare i det Wallenbergägda private equity-bolaget EQT, i den internationella riskkapitaltidskriften Real Deals. Det är en utmärkt maktanalys han ger prov på. Öppenhjärtig, koncis – och förkrossande nära sanningen.

Analysen överensstämmer med den bild som Affärsvärlden varje år tecknar av näringslivets maktstrukturer. Maktens salonger är små och intima. Plattformarna kan skilja sig åt, här finns pengar, nätverk och positioner. Men koderna är gemensamma och alla känner alla.

Det är inte säkert att Conni Jonsson räknar in sig själv bland de 25 beslutsfattarna. Men det gör vi på Affärsvärlden. Vi går så långt som att ranka honom som näringslivets mest inflytelserika person 2006. Och vi gör det utan att darra på manschetten.

Den stora förändringen på 2006 års maktlista är att representanterna för det riktigt muskulösa riskkapitalet – de så kallade utköpsbolagen – klättrar på listan i kraft av att de tar över allt-mer av affärerna, kompetensen och agendan i stor­företagslandet Sverige.

Deras affärsmässiga inflytande accelererar just nu. Målbolagen blir bara större och större, i konkurrensen med industribolagen vinner de i nio fall av tio. Samtidigt växer fondernas storlek kraftigt eftersom den historiska avkastningen imponerar alltmer.

I fjol dubblades förvärven till 10 miljarder i kvartalet. EQT:s förvärv av danska tjänstejätten ISS för 27 miljarder tillsammans med Goldman Sachs var en väckarklocka. ISS har 300?000 anställda och omsätter 100 miljarder kronor.

Samma år köptes danska Televerket i en affär värd 100 miljarder kronor av fem utländska aktörer. Affären öppnade ögonen på många: Inget nordiskt bolag är för stort för denna nya kapitalism. Vilken blir nästa affär? Tetra Pak? Telia? Volvo?

Conni Jonsson, Industri Kapitals Björn Savén (plats 2) och Nordic Capitals Robert Andreen (plats 11), tillhör den exklusiva skara svenskar som kvalificerar sig att delta i detta sammanhang. Christer Gardell (plats 6), som säger sig kunna mobilisera 40 miljarder för en bra affär, ingår också i gänget.

Framväxten av dessa megakapitalister har ändrat maktbalansen på flera plan, även intellektuellt. Riskkapitalisterna driver just nu idéutvecklingen inom investment management, definierar de nya nyckeltalen och etablerar managementmodellerna.

Makten över tanken är en underskattad faktor. Lika självklart som det var att integ­rera framåt och äga sina kunder för ett decennium sedan, lika självklart är det nu för stora exportindustrier som Gambro att Atlas Copco att göra tvärtom i dag när andra idéer är bärande.

Det är även kring riskkapitalet som nätverken snurrar numera. Styrelseproffs och toppchefer står i kö för att få vara med. I gamla maktfästen talas om akuta rekryteringsproblem. Det är ingen slump att Conni Jonsson tackade nej till vd-jobbet på Investor.

Att kartlägga och blottlägga makt är en svår uppgift. Affärsvärlden har publicerat maktlistan i flera år och vi tar den både på blodigt allvar och med en liten nypa salt. Framför allt är den spännande läsning. Maktlistan fascinerar som ett titthål i väggen och irriterar som myggor i ett mörkt sovrum.

Vi har tidigare år blivit utskällda av makthavare som har rasat i tabellerna. Vi har också fått syrliga frågor från lobbyister och informationschefer som undrar varför deras uppdragsgivare inte är med.

Lika bra att säga det på en gång: Ingen av de 100 deltagarna på listan kommer officiellt att erkänna listan. Det brukar de inte göra. Det hör till spelet. Vi andra kan debattera om rätt person vann.

Thomas Peterssohn

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco