”Valresultatet är gynnsamt för börsen”

Den blåa vågen för Biden är gynnsam för börsen, särskilt med den knappa majoriteten för demokraterna, skriver Danske Banks Maria Landeborn i sitt veckobrev.
Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

Trots lågkonjunkturen stängde globala aktier fjolåret med tvåsiffriga uppgångar, och Maria Landeborn pekar i sitt veckobrev på att det faktum att EU och Storbritannien i sista minuten lyckades enas om ett Brexitavtal och att amerikanska kongressen slutligen kom överens om utformningen av ett stödpaket bidrog till detta.

Den blåa vågen för Joe Biden, att demokraterna fick majoritet i både representanthuset och senaten, har också lett till nya uppgångar på börsen under 2021.

Ur ett börsperspektiv bedömer vi att valresultatet är gynnsamt. Exempelvis vill demokraterna ge amerikanska hushåll en engångscheck på 2000 dollar vilket är väsentligt mer än de 600 dollar som var aktuella i förhandlingarna med republikanerna, och det extra arbetslöshetsstöd som löper ut i mars kommer enklare att kunna förlängas igen”, skriver Maria Landeborn.

Demokraternas mindre marknadsvänliga förslag, som höjda skatter och hårdare regleringar, ser hon främst som en risk på lite längre sikt, då fokus just nu ligger på att stimulera ekonomin.

Dessutom innebär den knappa majoriteten för demokraterna att mer kontroversiella förslag, som stora skattehöjningar och hårda regleringar, kan bli svåra att få igenom.

”I närtid kan demokraternas framgångar ge mer medvind åt både gröna bolag och cykliska sektorer, men med tanke på pandemins allvar den här vintern bedömer vi att bolag med strukturell tillväxt fortfarande platsar i portföljen”, skriver Maria Landeborn.

En övervikt för it-sektorn behålls då it-bolag ses gynnas av digitaliseringen medan de hårda restriktionerna består. Banksektorn har nyligen sänkts från övervikt till neutral vikt, då räntorna ses förbli låga under en lång tid framöver. Samtidigt har Danske Bank en övervikt i industri och material, som ses gynnas av starkare tillväxt globalt senare under året.