”Vansinnig penningpolitik”

Penningpolitiken och den svaga kronan minskar omvandlingstrycket och innovationskraften i Sverige, säger Axis grundare och techmiljardären Martin Gren på Affärsvärlden och Deloittes seminarium i Almedalen.

-Vi måste komma ifrån den här vansinniga penningpolitiken, säger Martin Gren på seminariet om svensk konkurrenskraft. Han är en av Sverige främsta entreprenörer och grundare av nätverkskameraföretaget Axis som idag omsätter runt 9 miljarder kronor.

Riksbankens politik gör kronan svag vilket i tur minskar omvandlingstrycket och innovationskraften i svenskt näringsliv, menar han. Han får medhåll av Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg som också ser faran i att svenska bolag blir alldeles för billiga för utländska intressenter.

-Samtidigt har inte svenska verkstadsindustri någon fördel eftersom en så stor del av insatsvarorna importeras. De som gynnas är de som har hela kedjan här hemma, som tar upp malmen ur marken, säger Klas Wåhlberg.

Martin Gren tycker samtidigt att Sverige idag är ett av världens bästa länder att driva företag och vara entreprenör i. Kompetensbrist är dock ett hot och det gäller i synnerhet programmerare.

-Vi måste öka genomströmningen i universiteten för att få fram fler programmerare, de behövs i stort sett i alla delar av näringslivet. Universiteten måste fokusera mer på genomströmningen och mindre på forskning, säger Martin Gren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.