Leif Östling: ”Vi måste ha en ny anställningsform”

Utspel under Affärsvärldens och Deloittes debatt i Almedalen.

Det talas ofta om vikten av varaktigt företagande, men var finns den politiska långsiktigheten för näringslivet att förhålla sig till? Det var en av grundfrågorna under måndagens andra debatt som Affärsvärlden och Deloitte anordnade under den pågående Almedalsveckan i Visby.

I panelen fanns Maud Olofsson, styrelseproffs och ordförande i branschorganisationen Visita, Maria Borelius, journalist och entreprenör och Johan Bygge, ordförande, EQT Asien samt Leif Östling, ordförande för Svenskt Näringsliv.

Maud Olofsson sa att den svenska modellen är designad för stora företag, något som även Maria Borelius höll med om.

Som boendes i London poängterade Borelius att det, både i Storbritannien och Tyskland, finns ett mellanting mellan att vara egenföretagare och ha en fast anställning – något hon förespråkade borde finnas även i Sverige. Hon finner det osannolikt att de svenska storföretagen kommer lyckas leverera de hundratusentals jobb som behövs. Inte heller tror hon att det är sannolikt att offentlig sektor skakar fram dem.

– Det är små- och mellanstora företag som kommer att skapa de nya jobben, om inte dessa jobb skapas kommer Sverige att gå sönder.  Integrationsfrågan är en småföretagarfråga, sade Maria Borelius.

– Sverige har redan gått sönder, replikerade Leif Östling och fortsatte:

– Och Sverige kommer att gå sönder mer och mer och mer just eftersom det inte skapas några jobb. Inom den traditionella industrin skapas inga nya jobb. Det är en mycket kraftig digitalisering och vi får allt fler F-skatteanställningar i Sverige med stafettläkare och stafettsjuksköterskor och det kommer bara att bli fler F-skattare, och därför måste vi hitta en ny typ av anställningsform.

Att få in nya svenskar på arbetsmarknaden handlar också om att man måste våga ta initiativ. Detta är någonting som branschorganisationen Visita vet en del om. Inom hotell- och restaurangbranschen har 37 procent av arbetskraften utländsk bakgrund och för att få in dessa permanent på arbetsmarknaden föreslog Maud Olofsson en reducerad skatt på arbete – en skattelättnad som inte behöver vara permanent utan som kanske kan vara i fem år.

Men det är inte bara politiken som bromsar utvecklingen, enligt Leif Östling.

– Sverige styrs inte av politikerna utan den politiska byråkratin. Den mest konservativa kraften som finns är byråkratin i Stockholm och därför tänker vi börja ute i landet, sa Leif Östling.

Maria Borelius betonade dock att det, ur ett internationellt perspektiv, råder ett attitydproblem i hela landet:

– Sverige är extremistiskt med sitt ointresse för företagande. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annons från Trapets
    Annons från Invesco