Var fjärde svensk fabrikär i farozonen
Beskeden om nedläggning och utflyttning av fabriker i Sverige duggar tätt. Efter Electrolux besked att fabriken i Västervik troligen läggs ned växer oron bland landets kvarvarande större industrianläggningar om vilken som står näst på tur att lämna landet. Särskilt på de mindre orterna hotar fabriksnedläggningar à la Bengtsfors att slå ned som en bomb.
Vilka fabriker ligger då i riskzonen för att läggas ned? För att ta reda på det har Affärsvärlden granskat 165 av landets största tillverkningsenheter med över 500 anställda (se länk till PDF-fil ovan).
Av tabellen framgår att ett 40-tal av fabrikerna är hotade, antingen av akut nedläggning, stängning på sikt eller personalneddragningar.
Kartläggningen visar att det i några av bolagen finns ett uttalat mål om att flytta tillverkningen till låglöneländer (Electrolux och ABB). Här är det alltså bara en tidsfråga innan det händer något. I andra fall kan det finnas en tydlig indikation från den lokala fackklubben att slutet kan vara nära (Lear i Tanumshede).
Företagsledningar som planerar att lägga ned en fabrik lär i det längsta vilja undvika massmedial publicitet. Utomstående bedömare får i stället försöka läsa mellan raderna. En titt på de nedläggningar och utlandsflyttningar som redan gått av stapeln kan vara till hjälp (se ruta med varningssignaler).
Ett vanligt mönster är att bolaget etablerar försäljningskontor och sedan en fabrik i Östeuropa eller Asien. Lönsamheten i Sverigefabriken jämförs med den i enheten utomlands. Resultatet är ofta givet på förhand.
Skälen till utlandsflytt varierar. Att kunderna börjat flytta produktionen till Kina kan tvinga leverantörer att följa efter (Nolato). I takt med att företagen växer utomlands kan även logistiken spela en allt viktigare roll. Företaget måste helt enkelt komma närmare marknaden med sin tillverkning (Kinnarps).
Fabriker med kontraktstillverkare som Flextronics och Lear måste räkna med att dessa företag för eller senare flyttar produktionen.
Branschkriser (slakterier och bagerier) leder förstås även de till att fabriker slår igen. Här är trycket mot rationalisering stenhårt och nedläggningar och bantningar av tillverkning verkar förprogrammerade.
Stora och färska investeringar är omvänt ett tecken på att verksamheten troligen kommer att vara kvar. Exempel är företag inom stål samt papper och massa.
Till skillnad från sina underleverantörer verkar dock fordonstillverkare som Volvo och Saab sitta stadigt i Sverige. Enligt Christer Karlsson, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, är exempelvis personbilsfabrikerna i Sverige fortfarande duktiga på produktionsteknik. Men ingenting är givet.
– Fabriker i de globala grupperna som Ford (Volvo) och GM (Saab) är konkurrensutsatta som alla andra bolag. Kan de inte konkurrera så flyttar man verksamheten till ett annat land. Det finns inga emotionella faktorer som kan hindra en flytt, säger Karlsson.
______________________
VARNING FÖR NEDLÄGGNING
Faktorer som kan förebåda en fabriksnedläggning.
# Bolaget har etablerat en fabrik i Östeuropa eller Asien. Jämför sedan lönsamheten mellan fabrikerna.
# Fabriken har länge gått med förlust.
# För många produktionsanläggningar.
# Bolagets kunder och konkurrenter har redan flyttat produktion till låglöneländer.
# Kontraktsillverkare som Lear och Flextronics flyttar förr eller senare sin produktion.
# Upprepade neddragningar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.