Vattenfalls bredbandsfiasko
”Det har inte varit en lysande affär”, medger Knut Leman, informationsdirektör på Vattenfall.
Arrowhead är en operatör av bredbandsnät till företag. I december 1999 tog bolaget in cirka 125 Mkr i en emission och förra sommaren investerade Vattenfall i bolaget. Affären innebar att Vattenfall gick in med 80 Mkr i kontanter i bolaget och upplät sedan 50 procent av utrymmet i sitt fibernät som håller på att byggas. Affären värderades till cirka 1 miljard kronor för Vattenfalls del.
Arrowhead grundades av finansmannen Philip Edner, storägare i skandalomsusade Drax och själv delgiven misstanke om bedrägeri. I takt med att förlusterna i Arrowhead skenat har Vattenfall tagit allt mer kontroll över bolaget och nylige lämnade Philip Edner Arrowheads styrelse.
Investeringen har nänligen visat sig bli allt annat än lyckad för Vattenfall. Förra året gjorde Arrowhead ett resultat efter finansiella poster på minus 637,3 Mkr, sedan bolaget bland annat tvingats skriva ned goodwill och värdet på nyttjanderättigeheter med totalt 530 Mkr. Rörelseresultatet blev minus 109,3 Mkr. Bolaget är nu i akut pengabrist och för att säkerställa likviditeten har bolaget tagit ett kortfristigt lån hos Vattenfall på 180 Mkr.
Förra hösten försökte Arrowhead genomföra en extern finansiering, men misslyckades. I bokslutskommunikén skriver bolaget att företagets nuvarande likvida medel väntas vara förbrukade vid sommaren och Arrowhead behöver därför ett kapitaltillskott på mellan 400 och 500 Mkr för tiden fram till utgången av 2002.
Om Vattenfall står för den totala finansieringen så innebär det att Vattenfall därmed plöjt in totalt mellan 1,4 och 1,5 miljarder kronor.
Emissionen behövs för att kunna betala tillbaka det kortfristiga lånet till Vattenfall på 180 Mkr och för att klara ytterligare investeringar i infrastrukturen för att nå ut till kunderna och få intäkter.
”Bolaget är i oerhört stort behov av kapitaltillskott, företaget lider av en akut likviditetskris”, säger Knut Leman.
”Det har inte varit en bra investering, men för åtta månader sedan hade vi och marknaden en annan uppfattning om bredband. Ser man i backspegeln så har det hänt mycket på detta området”, säger han.
Bolaget är alltså nära en konkurs, men Vattenfall har valt att lägga ett bud till de övriga aktieägarna med en premie om 17 procent. Det totala erbjudandet uppgår till cirka 165 Mkr.
”Det vi nu gör är en räddningsaktion för att rädda bolaget. Vi tror att det finns en förutsättning att bygga vidare på detta bolag, men det kräver avsevärda investeringar och kommer att ta tid innan man kan nå lönsamhet. Det finns förutsättning för bolaget om det får nytt kapital”, säger Knut Leman.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.