Växande intresse för hållbara fonder

Intresset för att spara i hållbara fonder växer, visar en undersökning från Fondbolagens förening.

Var tredje sparare i Sverige har en fond som denne har valt för att den har en hållbar inriktning. Det visar en undersökning som Fondbolagens förening har genomfört där de tittat på hur viktig hållbarhet är som aspekt när svenskar väljer fonder i pensionssystemet eller för sitt privata sparande.

– Intresset att spara i hållbara fonder har ökat, mer för kvinnor än för män. Noterbart är att könsskillnaderna ökar och att det i år är fler män som svarar nej jämfört med förra året, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

I år uppger 33 procent att de sparar i en hållbar fond, i fjol svarade 24 procent av de tillfrågade detsamma.

Det är också fler kvinnor än män som uppger att de sparar i en hållbar fond, för kvinnor ligger siffran på 42 procent och för män på 25.

Främsta skälet till att valet landade på en hållbar fond uppges i knappt hälften av fallen vara att man vill exkludera en viss typ av bransch eller bolag.

– I år är det fler som väljer en hållbar fond för att antingen undvika eller aktivt välja vissa bolag och branscher. Det är dock färre som tror att hållbarhet påverkar avkastningen positivt. Om det är rätt eller fel är för tidigt att säga, men i takt med att samhällsutvecklingen blir mer hållbar är det inte orimligt att tro att hållbarhet och bra avkastning kan gå hand i hand, säger Gustav Sjöholm.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.