Verkstad draglok på börsen

Stockholmsbörsen avancerade på tisdagen, med industribolag och råvaror i täten för uppgången. Defensiva aktier utvecklades svagare.

Bankerna tilldrog sig också en del uppmärksamhet, då nya uppgifter om Uppdrag gransknings program om penningtvätt i Baltikum som väntas på onsdagen kom ut.

Omkring klockan 13.20 hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 1.754 och aktier för 6,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Bland de större Europabörserna var tyska DAX upp 0,9 procent, medan franska CAC40 steg 0,3 procent och brittiska FTSE 100 klättrade 1,2 procent.

Mest omsatta i Stockholm var storbankerna SEB och Swedbank, som enligt SVT båda väntas förekomma i kommande avsnitt av “Uppdrag granskning”. Vad gäller SEB uppgav banken att den fått ta del av en lista på företagskunder från Uppdrag granskning. Listan täcks “i allt väsentligt” av bankens egen analys, och SEB uppgav att kundrelationerna på listan till 95 procent är avslutade sedan tidigare.

Vad gäller Swedbank skrev SVT i ett pressmeddelande att programmet kommer att innehålla “nya avslöjanden” om Swedbank, bland annat “ett nytt spår som rör ett av de allvarligaste regelbrotten en bank kan begå”. SEB steg 1,4 procent och Swedbank var upp 1,2 procent.

I toppen på OMSX30 fanns en rad verkstadsbolag där SSAB tog ledningen med en uppgång på 3,2 procent – stål gick starkt i hela Europa med rejäla uppgångar för såväl Thyssen Krupp som Arcelor Mittal. Atlas Copco och Boliden gick också starkt med uppgångar på 1,2 respektive 1,5 procent.

På måndagskvällen kom statistik över leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6. Leveranserna sjönk med 12,1 procent i oktober, jämfört med samma månad i fjol. Statistiken är viktig för Electrolux som har en stor andel av sin vitvaruförsäljning i USA och aktien var ner 2,8 procent.

Förenade Arabemiraten tänker göra ett tillägg till ett tidigare kontrakt med Saab och köpa ytterligare två flygburna övervakningssystem, Globaleye. Det potentiella ordervärdet kopplat till tilläggskontraktet uppges vara 1,02 miljarder dollar, motsvarande cirka 9,8 miljarder kronor. Saab var upp 2,6 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som skulle hålla kapitalmarknadsdag senare på tisdagen, handlades exklusive rätt till utdelning om 0:62 dollar på tisdagen och var ned lika mycket.

Litium, som säljer en e-handelsplattform, handlades ner 6,4 procent. Bolaget fick under måndagseftermiddagen tekniska problem och bland de drabbade kunderna fanns Jollyroom och Teknikmagasinet, vars sajter låg nere på tisdagsmorgonen. Litium meddelade sedan att majoriteten av kundsajterna var uppe igen.

Bland rapportbolagen kom läkemedelsutvecklarna Oncopeptides och Moberg Pharma med rapporter utan större sensationer. Moberg Pharma steg 2,4 procent medan Oncopeptides gick i motsatt riktning och var ner 4 procent.

Medicinteknikbolaget Ossdsign rapporterade en större förlust, men också ökad nettoomsättning. Aktien belönades med en uppgång på 5,3 procent.

Dagens procentuella vinnare var Ad City Media, som stack iväg 38 procent till 164 kronor. Ocean Outdoor har lämnat ett bud på bolaget, 165 kronor kontant per aktie, och ägare med 51 procent av aktierna accepterar budet.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här