”Vi hade varit sårbara utan Peab Industri”

Byggjätten Peabs storägare och vd Mats Paulsson var rädd att någon annan skulle köpa upp Peab Industri. Det var motivet till affären i fjol.

Mats Paulsson var inte populär när Peab i fjol gjorde en kovändning och la bud på Peab Industri, bara ett år efter det att bolaget hade knoppats av. Aktiespararna gick i taket. Inte blev det bättre av att Peabs kurs, betalningsmedlet i affären, föll. Styrelsen i Peab Industri rekommenderade sina aktieägare att inte acceptera budet från Peab, men budet gick givetvis igenom ändå. Bröderna Paulsson var huvudägare i både Peab och Peab Industri.

Peab Industri knoppades av från Peab och stod på egna ben i ungefär ett år. Varför köpte ni tillbaka bolaget?
– För kristiderna. Vi var rädda att någon annan skulle köpa det. Om något utländskt bolag hade köpt Peab Industri hade de fått alla de resurserna, alla råvarorna som behövs i byggprocessen. Nu har vi alla dem. Vi hade varit sårbara utan Peab Industri, det förstod inte aktieanalytikerna först.

Var det fel beslut att knoppa av Peab Industri?
– Nej, när vi knoppade av var det helt rätt. Vi växte så mycket då. De fick en helt annan kraft då och köpte upp flera bolag.

Så det var inte bankerna som tryckte på för att ni skulle köpa tillbaka det?
– Nej. Bankerna kan inte trycka på. Peab har banksyndikeringar på sju år. Vi har aldrig haft det så bra ställt som i?dag i Peab likviditetsmässigt.

Ni har nyligen startat en fabrik för serieproduktion i Ängelholm. Hur går det för den?
– Den går enligt planerna. 2011 når vi full produktion om allt går som det är tänkt.

Hur mycket har ni satsat på fabriken?
– Vi har inte släppt ut några siffror. Vi tar utvecklingskostnader efter hand. När vi är färdiga vet vi hur mycket det har kostat. Men fram till i dag är det mellan 100 och 200 miljoner.

Hur tycker du att ni har klarat krisen och lågkonjunkturen?
– Vi släppte ett halvårsbokslut där vi har större orderstock än vid årsskiftet. Det tycker vi visar att vi kan hänga med på prisbilden och har kundernas förtroende.

Ni har varit aktieanalytikernas favorit under krisen. Vilka är vinnardragen?
– Vi har mycket stora tillgångar i Peab, vi tog in Peab Industri med stort underliggande värde. Nu bygger vi ihop bergtäkter, betongstationer och asfaltverk för att få ner kostnaderna. Och vi har tagit marknadsandelar.

Hur ser framtidsplanerna ut för Peab?
– Vi ska expandera i den takt som passar oss. Ser vi en bra affär gör vi den.

Varför köpte ni Annehem Fastigheter?
– Vi tyckte att det passade in, det är ett stort bygge, vi ville köra det i snabbare takt. Vi bygger fastigheterna och säljer dem sedan. Peab ska inte vara fastighetsägare. Vi tyckte att deras koncept var rätt, att vi kan använda det i Peab.

I år är det 50 år sedan du och din bror Erik började som sopåkare. Ska ni fira jubileet?
– Från början hade vi en 60-miljonersbudget för jubileet. Men man kan inte fira när man drar ner och varslar folk, så vi drog in det och använder pengarna till att satsa på vår personal, till utbildning och till att behålla lite fler.

Hur kommer det sig att det har gått så bra för dig och Erik?
– Det har bara blivit så. Det är viktigt att skaffa människor omkring sig som har erfarenhet. Vi har varit lyhörda. En viktig bit är kunden, vad kunden vill ha. Men det är inte bara pengar, man måste kunna betala sina räntor och göra en kalkyl, men man måste styra med hjärtat. Man måste se till att alla har det bra.

Du är 65 år, hur länge kommer du att sitta kvar som vd?
– Det är viktigt att man lämnar i rätt tid, men jag tar ett år i sänder som vd. Vi diskuterar saken varje år, ordföranden och jag.

Fotnot: Peab Industri bedriver verksamhet som maskinuthyrning, asfaltproduktion och grundläggning.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.