”Vi ska bli näringslivets borgmästare”

Intervju med Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Efter fyra år som chefsekonom blir du vd, vad händer då?

– Jag vill att Stockholms handelskammare ska vara näringslivets borgmästare och då måste vi förhålla oss till de möjligheter och de problem som regionen står inför. Även om det har gått bra för regionen på senare år, med närmast kinesiska tillväxttal, så finns flera problem vi måste ta tag i, som bostadsproblem, flaskhalsar i trafiken, kompetensproblem.

Är kompetensbrist framför allt Stockholmspecifik?

– Bristen är störst i huvudregionen, dessutom rekordhög. Våra undersökningar visar att kompetensbristen är värre nu jämfört med före finanskrisen 2007. Kompetensbristen är allvarlig inom it- och techsektorn men det råder även arbetskraftsbrist inom andra sektorer, exempelvis restaurangpersonal.

Vi har fortfarande ingen ny regering, hur påverkar det dig?

– Jag tror dessvärre att det kommer ta tid innan vi får en regering på plats. Vi både samarbetar med – och driver på – politiker och beslutsfattare på alla nivåer. För mig är det viktigt att en regering kommer till stånd så att de reformer som våra företag skriker efter kommer på plats.

Som till exempel?

– Bostadspolitiken! Det krävs förbättringar vad gäller rörligheten och då måste man reformera hyresmarknaden. Det är ingenting som ändras över en natt men det finns andra sätt att ändra rörligheten på, flyttskatten exempelvis, det måste löna sig att flytta. Parallellt med att få en bostadsmarknad som fungerar har vi utmaningar med segregation. Jag ser gärna att partier från båda blocken kommer överens, samt att produktionen av nya bostäder hålls.

Men under den här mandatperioden har partierna från olika läger misslyckats med att komma överens, hur troligt är det att de lyckas nu?

– Jag tyckte att Stefan Löfvens initiativ till bred överenskommelse över blockgränserna var bra. Samtalen bröt samman, men det finns fortfarande möjlighet för en minoritetsregering att gå vidare med några förslag. Men visst är det ett underbetyg till hela politiken. Vart femte företag har misslyckats med en rekrytering på grund av problem på bostadsmarknaden. Hög kompetensbrist och illafungerande bostadsmarknad blir tillsammans ett stort problem.

Men är det troligt att de kommer överens över blockgränserna nu?

– Det måste hända. Om de inte genomför nödvändiga reformer kommer tillväxten mattas av. Valet är ganska krasst: förändra bostadsmarknaden eller acceptera lägre tillväxt och högre arbetslöshet. Jag tycker det finns en ökad krisinsikt. Politiker av olika färg inser att det är bråttom.

Finansbranschen är koncentrerad till Stockholm, vad är det viktigaste att driva igenom där?

– Ungefär 100 000 är anställda inom finansbranschen i Sverige, cirka hälften av dem finns här. Det absolut viktigaste är förutsägbarhet. Och hur man har behandlat finansbranschen de senaste åren och haft den som slagträ för att göra politiska poänger är faktiskt farligt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.