Vin och brädspel lockade miljonärerna i december

Här är de aktier och fonder som favoriserades av Avanzas Private Banking-kunder under december.
Stockholmsbörsen
Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter nedgången i november syntes glada miner på börsen i december och OMX30 lyfte med hela 7,94%. Det innebar att all time high från augusti passerades.

Men hur har miljonärerna agerat under månaden? Enligt Avanza har Private Banking-kunderna främst agerat på enskilda företagshändelser.

Mest köpta aktierna Mest sålda aktierna
Embracer Group B ICA Gruppen
Viva Wine Group Nobina
Volvo B ABB Ltd
SBB B Solid försäkring
Securitas B Industrivärden A
Investor B Zalando SE
Evolution Boliden
Dometic Group Veoneer SDB
Sinch Akelius Residential Prop. D
KlaraBo Sverige B Etrion

”I december gjorde Embracer flera bolagsköp vilket väckte intresse hos våra Private Banking-kunder. Ett stort köp som bolaget gjorde var brädspelsgruppen Asmodee som gör att man breddar sitt utbud. Vi har under månaden välkomnat in Viva Wine Group till börsen som också finns med i listan över mest köpta aktier. Evolution återfinns också på listan där bolaget har återköpt aktier. Kursen har återhämtat sig mycket från föregående månads nergångar”, skriver Avanza.

Här är det intressant att notera att Embracer kommer in på en andraplats på köplistan vad gäller Avanzas privatsparare, men att Evolution samtidigt toppar säljlistan. Det verkar alltså som att privatspararna och Private Banking-kunderna agerat på helt skilda sätt vad gäller Evolution under månaden. Du kan läsa mer om hur privatspararna agerade här.

På listan över Private Banking-kundernas mest sålda aktier tronar ICA och Nobina. Här är det uppköpsbud som har drivit försäljningarna.

”Många kunder har tackat för sig och valt att ta buden över marknaden”, skriver Avanza.

Mest köpta fonderna Mest sålda fonderna
Spiltan Aktiefond Investmentbolag PLUS Småbolag Sverige
Avanza Zero DNB SMB A
Avanza Global Swedbank Robur Östeuropafond A
Länsförsäkringar Global Indexnära PriorNilsson Evolve A

Miljonärerna vill slippa exponering mot Turkiet

Sett till fondhandel är svenska fonder den mest populära kategorin följt av globalfonder. Båda har gått om finans från november månad. På motsatta sidan återfinns bland annat turkiska fonder. Detta då den den turkiska liran haft en minst sagt volatil utveckling den senaste tiden.

Sett till enskilda fonder ligger samma topp tre kvar överst på köplistan som i november.

”Vad som utmärker december är främst att många Europafonder sålts av. Detta hör troligen ihop med att investerare, likt vad listan över fondkategorin visar, sålt av från fonder med exponering mot Ryssland och Turkiet”, skriver Avanza.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.