Vinnarna i skogen

Konjunkturen är på bättringsvägen och förr eller senare bör det gynna skogsbolagen. Men vilka bolag blir vinnare och vilka blir förlorare.

Efter en mycket trög utveckling för skogsbolagen finns det nu mycket som talar för att den uppgång vi sett i ekonomin kommer visa sig i starkare pappersmarknader och därmed bättre resultat för skogsbolagen. Då kanske också aktiekurserna kan börja dra uppåt igen. Det finns dock strukturella faktorer som talar för att vi inte får se en lika kraftig uppgång som vid tidigare konjunkturtoppar.

Det säger flera analytiker som Nyhetsbyrån Ticker varit i kontakt med.

Skogsbranschen ser nu ljuset i tunneln efter några tuffa år. En ökad pappersefterfrågan och en uppgång i annonskonjunkturen är ett par av de positiva faktorer som skådats.

Trots att konjunkturen redan ifjol tog fart i USA har det dock varit svårt för skogsbolagen att få upp kapacitetsutnyttjande och priser. Redan under kvartal två ifjol såg det lite ljusare ut men försök till pris höjningar fick ingen direkt effekt.

Under hela andra halvåret förra året var sedan tillväxten mycket stark men prishöjningarna fick ingen effekt förrän i slutet av året (oktober-november). Sedan dess har priserna fortsatt upp under denna vår.

“Det är en väldigt lång tid om vi tittar historiskt. Det har varit oerhört trögt”, säger en analytiker.

Samma sak gäller Europa, där prishöjningar aviserades kring årsskiftet men dessa hade också svårt att gå igenom. Nya höjningar aviserades sedan i mars/april, där vissa gått igenom. Störst acceptans har det varit för massaprishöjningar och inom finpapper försöker man också just nu men marknaden är fortsatt trög.

Digitalt dämpar
Det finns flera faktorer som gör att uppgången i pappersefterfrågan kanske inte blir lika stark som tidigare. En anledning är att människor utnyttjar Internet på ett helt annat sätt än tidigare. Distributionen av telefonkataloger och årsredovisningar har exempelvis minskat kraftigt de senaste åren.

“Det har gjort att efterfrågan är lägre, helt klart”, säger en analytiker.

En annan faktor är utflyttningen av verksamheter till Östeuropa och Asien. När väl uppgången kommer blir den inte lika stark som tidigare eftersom det finns färre företag och därmed mindre efterfrågan på hemmamarknaderna. En tredje faktor som oroar är den stora utbyggnaden av kapacitet i Kina.

Under två år, 2004 och 2005, ska landet öka kapaciteten av papper och kartong med 10 miljoner ton. Jämför det med Sverige som har en total kapacitet på 12 miljoner ton, vilket byggts upp i landet under 80-100 år.

“Det bygger dom på två år. Det är helt absurt”, säger en analytiker.

Så länge Kina växer med 8-10 procent kanske det inte är något problem men minskar tillväxten kommer också import- behovet att minska. Valutan är också en viktig faktor för branschen. Vid den förra konjunkturtoppen kostade en dollar runt 10 kronor. Den är för svag idag för att kunna skapa en riktigt bra lönsamhet för de europeiska spelarna.

“De har sämre konkurrenskraft idag. Lägre omräknings- vinster kommer leda till att vi inte når de nivåer vi hade tidigare”, säger en analytiker.

Uppgången är på väg
De flesta bedömare är överens om att uppgången är på väg. Frågan är bara hur stark den kommer vara. Tittar man på USA har det inte varit speciellt starkt. Jämfört med toppåret 2000 har konsumtionen av de flesta pappers- kvaliteter minskat.

“USA har den högsta konsumtionen per individ i världen. Nu visar det sig att det inte ökar längre utan minskar. Vi har nått en puckel och därmed kan vi inte räkna med tillväxt i USA. Konjunkturellt kommer det vara tillväxt men inte över tiden”, säger en analytiker.

Tittar man historiskt var 1980-talet tufft för branschen eftersom det byggdes mycket nya maskiner, vilket innebar att kapacitetsutnyttjandet inte var så högt. Under 90-talet skedde sedan en konsolidering där bolag köptes upp och man byggde heller inte nya maskiner i samma utsträckning.

Då fick bolagen upp utnyttjandet igen och tjänade fina pengar. De nordiska bolagen hade då också fördel av den starka dollarn. Nu byggs återigen ny kapacitet i framför allt Kina och Latinamerika, vilket ökar konkurrensen och därmed lönsamheten. Det är en faktor till att skogsbolagen inte hängt med andra konjunktur- känsliga bolag i börsuppgången.

“Man tror inte att dom kommer nå upp till de gamla vinsterna. Folk är oroliga att vi inte kommer att ha det kapacitetsutnyttjande som vi brukar ha vid konjunktur- uppgångar”, säger en analytiker.

Skogsvinnarna
Bäst bland skogsbolagen på Stockholmsbörsen i år har Billerud och Rottneros gått i spåren av att de fått igenom prishöjningar. Holmen, SCA och Stora Enso har däremot släpat efter index. Denna utveckling kan tänkas fortsätta, i alla fall på kort sikt.

“Jag tror vinnarna kommer vara Billerud och Rottneros. De som redan börjat se en begynnande uppgång i massapriset samt inom kraft- och testliner. Jag tror det kommer ytterligare prishöjningar under hösten för dessa kvaliteter. I bästa fall kommer även finpappret igång”, säger en analytiker.

Rottneros exponering mot massamarknaden gör att de ligger tidigast i konjunkturcykeln bland skogsbolagen. Billerud har också massaexponering men även mot wellråvara (kraft- och testliner). De är hyfsat optimistiska kring framtiden.

Stora Enso finns inom de flesta papperssegment, vilket gör att de ligger lite senare i cykeln. De finns förvisso i Nordamerika men det svarar endast för cirka 20 procent av omsättningen. De har också finpapper men de lite mer sencykliska journal- och tidningspappren står för en stor del av deras försäljning och här har det inte hänt så mycket ännu.

“De är mer sencykliska men de kommer naturligtvis stiga på sikt. Men jag ser inget jättemomentum i dom”, säger en analytiker.

Holmen har också mycket tidnings- och journalpapper men även en stark kartongsida som hållit uppe lönsamheten. SCA är tack vare sin fokusering på hygienprodukter mer stabila. Trots fina lovord från analytikerkåren verkar dock inte aktien kunna ta någon riktig fart.

“Värderingen är inte avskräckande men på något sätt verkar det finnas någon skepsis. Man kanske är orolig för att de har förvärvat för dyrt”, säger en analytiker.

Dyrare värdering har Stora Enso och den finska kollegan UPM-Kymmene, i alla fall om man tittar på p/e-talet. De ligger klart över de andra skogsbolagen räknat på 2005 års vinster.

“Där ska till ordentliga vinstlyft för att kunna motivera en högre kurs”, säger en analytiker.

Skogsbolagens aktiekurser styrs dock till stor del av konjunktursignaler och dollarutvecklingen och inte så mycket av vad man tjänar ett enstaka kvartal. Den starkare konjunkturen talar för att en uppgång för pappers- marknaderna är på väg. Frågan är bara hur stark den kommer vara denna gång och om det räcker för att investerarna ska återvända.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.