”Volvo först med nyemission”

Laxpudding stalkar Falkengren

Förra veckans börsuppgång var knappast något trendbrott. Nej, Golvets vänner är dystrare än på länge och tolkar allt i negativa toner. Att de svenska storbankernas färger försvarades i Davos av Christian Clausen från Nordea och Pär Boman från Handelsbanken ledde exempelvis genast till spekulationer.

– Att både Annika Falkengren och Börje Ekholm hoppade av och stannade hemma tyder på att arbetet med emissionen i SEB är inne på sluttampen, anser en laxpudding med skirat smör.

Och diskussionerna om vilka andra storbolag som ligger långt fram i nyemissionsspåret fortsätter.

– Volvo och Trelle ligger först, anförtror en pocherad gös på en bädd av rödbetsrisotto och får medhåll av en corp som uppger att Volvo har kommit ganska långt i planeringen.

HQ sägs som bäst vara i färd med att dra ihop ett konsortium med nyemissionsgaranter för litet mindre emissioner.

– Man pitchar på emissioner, men än så länge har de blivande patienterna inte hunnit få sjukdomsinsikt, säger ett glas Châteauneuf du Pape.

Bland småbolagen står Brio i främsta ledet.

– Brio är ju gjutet. De har en nettoskuld på 373 miljoner, eget kapital på 89 och goodwill på 62. I december lånade Proventus ut 60 miljoner. Det blir nog en tvångsemission, en kvittningsemission eller liknande. Frågan är om någon bryr sig. Företaget är dödsdömt sen länge och Robert Weil borde ha lagt in det i mecenat-facket, säger en tidigare inofficiell svensk mästare i champagnesabrering.

Yankees-mössa dissar Arne K

Och glöm för all del inte goodwillen.

– Goodwillen blir en riktigt stor fråga framöver, bränner det inte till i Q1 så lär frågan komma högst på agendan i Q2:an, säger en lammrostbiff med chèvrecreme.

När goodwill och skuldsättning nämns i samma andetag så går tanken omedelbart till de stackars riskkapitalbolagen.

– Det är hela havet stormar och all kraft går åt till brandkårsutryckningar. Ingen bryr sig om att titta på nyinvesteringar eftersom alla tror att det ska bli ännu billigare, säger en Hermèsscarf med klassiskt hästskomönster.

Därför fick Ratos köp av 3i:s del i Diab för 400 miljoner många att höja ögonbrynen. En New York Yankees-mössa menar att börsen hade betalat 30-50 procent mindre för den steken.

– Arne K har sagt länge att man ska ha tålamod med att köpa eftersom det skulle bli billigare. Men när de väl köper blir det dyrt. Eller har jag missat något? undrar mössan.

Den konspiratoriska mössan påpekar att en del av Investors 17-procentiga kursfall sedan årsskiftet antagligen beror på exponeringen mot private equity. Samtidigt har Ratos fallit något mer. Tipset blir att båda kan underperforma ett tag till.

Och så fortsätter förstås Carnegie-försäljningen att förvåna och förbrylla. I slutet av förra veckan spreds uppgiften att en affär skulle komma före helgen. Men när denna tidning gick i tryck var det fortfarande radiotystnad. Enligt en jordärtskockssoppa med pilgrimsmusslor har säljaren staten svårt att svälja att personalen skulle ta en stor andel i firman, vilket ska ha varit den plan som Altor och Bure presenterade. Givet vad den ställt till med kan det bli en väl hård politisk nöt att knäcka för regeringen.

Löjromsgarnityr hissar pestflagg

Finns det då inget där ute som är värt att köpa? undrar Golvet uppgivet. Jo, faktiskt.

– Fastigheter är enda branschen som höjer vinsterna i år, eftersom räntorna går ner så kraftigt. Räntefallet sedan i höstas motsvarar 10 procents vakansgrad i resultaträkningen. Klövern måste man äga. De är perfekt positionerade. Men det gäller att vara selektiv, säger en limegravad lax med löjromsgarnityr och hissar pestflagg för Sagax och Ljungberggruppen.

Visst är det köparnas marknad!

Vad var det de sa?

Sköldpaddssoppan: Tunga lån pressar Investor i Gambro, skrev DI härom veckan. Och maktbolaget står redo att skjuta till nya pengar om det skulle behövas. Något som en initierad sköldpaddssoppa tipsade om redan före jul apropå Investors kassa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.