VW enas i grupptalan kring dieselgate

Tyska Volkswagen har till sist enats om en uppgörelse om ersättning till runt 400 000 bilägare som känt sig lurade i spåren av fordonsjättens avgasbluff som exploderade 2015.

En domstol meddelade på fredagen att konsumentorganisationen VZBV och VW kommit överens. Detaljerna kommer att presenteras senare.

För några veckor sedan nobbade VZBV ett bud från VW. Då meddelade företaget att man var beredd att betala mellan 1 350 och 6 257 euro per fordon, beroende på bilmodell, i ersättning.

Bakgrunden är biljättens medvetna och i efterhand erkända bluff med avgasutsläpp från flera bilmodeller, där en programvara i bilen gjorde att den släppte ut betydligt mer kväveoxider i verklig körning än vad den gjorde i laboratoriemiljö.

Skandalen har hittills kostat VW 30 miljarder euro i olika uppgörelser, det mesta i USA.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.