Wihlborgs – ett eldorado!
– Inte jag, även om jag tycker att den amerikanska konjunkturen skrämmer, säger en välkänd finansman som parkerat en slant i SKF och OMX.
Finansmannen “bevakar” Astra Zeneca och hälsar att han köper när stocken åker ner i 270 kronor, vilket kan ske vilken dag som helst?
Läkemedelsbolaget är nästan den enda aktien som gått svagt på en i övrigt riktigt hoppfull marknad. Ett annat undantag är sminkföretaget Oriflame, som sänktes ytterligare i veckan när Enskilda tryckte ut en säljrekommendation på bolaget. Och firman är inte ensam om att vara negativ:
– Jag tror bolaget vinstvarnat innan första snön fallit, säger en källa.
Strukturaffärernas tid är som sagt här och nu pratas det – för femtielfte gången ska tilläggas – återigen om bankerna.
– En av dem hamnar i en större strukturaffär ganska snart, lovar en välplacerad källa.
Song-dramat är inte avgjort än och de båda kombattanterna TDC och Tele 2 slåss fortfarande om bolaget, men enligt uppgifter till Golvet har de nu satt sig vid förhandlingsbordet för att hitta en lösning. Det talas om uppdelning av bolaget. Golvet säger som det brukar: Ingen rök utan eld?
Nästa bolag för räknenissarna att sätta klorna i kan vara Capio. Sjukvårdsbolaget utmanar den offentliga verksamheten och växer i takt med den större privatiseringen i Europa.
Flera corppersoner är ute och “säljer in bolaget” med motiveringen att framtidsutsikterna är goda och att företaget är “vidöppet”. En köpare kan lätt få kontroll över såväl styrelse som ledning:
– Jag har tittat på det, men avböjt. Jag är väl för feg för att slåss mot statliga myndigheter, säger en storägare.
På tal om vidöppna, eller potentiellt sådana bolag är börsens tre strykpåsar just nu Haldex, Proffice och Observer:
– Alla tre skulle behöva skakas om, få nya styrelser och ledningar. Mest förvånad är jag faktiskt över att Bengt Stillström inte fått mer gjort i Haldex, säger en näringslivshöjdare.
En av veckans kursvinnare är fastighetsbolaget Wihlborgs. Det talas om uppköp, strukturaffärer, pengafloder till aktieägarna – rena rama eldoradot.
– Jag ser tre alternativ. Det första är att hela bolaget säljs med fet budpremie, förslagsvis till Goldman Sachs eller annan utländsk aktör. Det andra alternativet är att bolaget delas upp i två delar, ett Stockholmsbolag och ett Öresundsbolag. Man gör helt enkelt ett “Drott 2” genom att hänga upp oxfiléerna i skyltfönstret och låta gamarna flockas kring det. I tredje hand tror jag på massiva utförsäljningar för att stärka soliditeten och sedan ett stort inlösenprogram, säger en person med mycket god insyn.
Men det finns också andra åsikter om Wihlborgs.
– Det enda man vet med Qviberg och kompani är att det aldrig slutar som man tror. Fast min gissning är att Öresund om ett år inte äger en enda Wihlborgsaktie och att Erik Paulsson dragit sig tillbaka genom att bli aktiv i Brinova, sedan kan du tolka det som du vill, säger en källa.
Ett annat bolag det tisslas om är Skandia.
– Utlänningarna dammsuger aktien och vill ta kontroll. Snart kan vi få en Eniro-situation där företaget är helt i amerikanarnas händer. Det ryktas om att ett antal svenskar vill vara med på resan och redan tagit position. Aktien kan gå upp i 40 kronor ganska snabbt, säger en av Golvets vänner.
PSSST!Aspiro har gått som tåget på börsen. Obekräftade rykten säger att Schibsted tankat…
________________
VECKANS SNACKIS
Kartongbruket Frövi, ägt av statliga Sveaskog, är sedan länge till salu och nu behöver Ringholm pengarna mer än någonsin. Golvet har hittat köparen:
– Jag tror det blir Korsnäs. Kinneviks ekonomi är i ordning och de kan plocka in bolaget utan att belåna sig för mycket. Även om Stenbeck aldrig betalar överpris kan jag inte se någon annan köpare. Det vore helt emot statens linje att sälja till private equity-fonder efter all kritik om att de lurar småsparare och döljer bonusar, Holmen har tackat nej och Stora Enso får inte av konkurrensskäl, viskar en väl insatt person.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.