Afv-portföljen: Lägger de ribban lågt?

Afv-portföljen säljer kontor och vi undrar om vi kanske köpte in Nokia lite för tidigt.
Afv-portföljen: Lägger de ribban lågt? - portfolj-900
Foto: Mint Images/REX/TT

Nokia köpte vi in för en dryg månad sedan till 33 kr. Aktien noteras kring den nivån fortfarande. I veckan bjöd telekomkoncernen på en presentation kring de strukturförändringar som nya VD Pekka Lundmark gör. Dessutom fick siffernördarna lite löst hållna prognoser för 2021 för lönsamheten i koncernens fyra nya affärsenheter.

Det var inga besked som inspirerade och aktien föll ett par procent. Lundmark gjorde en poäng av att det tar tid att fixa bristerna i bolaget och talade om en ”treårig resa”. På kort sikt ser det dystert ut. Det som sticker ut mest i våra ögon är lönsamheten inom Nokias största affär, Mobile Network. Bolaget räknar nämligen med nollresultat för den här 100-miljarders-verksamheten 2021. Detta är före allahanda engångskostnader och dylikt.

Vi tror nog fortfarande att en del ”lägga-ribban-lågt” är i spel här från den nya ledningens sida även om man förstås kan glömma att 2021 blir bra sett till siffrorna. Hypotesen är att Nokia är en så etablerad leverantör av så viktig infrastruktur att förutsättningarna finns för en comeback. Värderingen ligger på 10 gånger en mycket pressad rörelsevinst 2021 vilket är i nivå med värderingen av Ericsson som troligen presterar nära toppen av sin förmåga.

Skulle Nokia bara lyckas få upp marginalen till 5% i sin Mobile-affär så skulle vinsten stiga 25% och aktien troligen mer än så. Man behöver sänka kostnader och växa lite mer för att kompensera volymtappet från Verizon, men omöjligt ska det inte vara.

Men nog undrar vi dock om vi kanske köpte aktien lite för tidigt.

En annan händelse under veckan var att Peab delade ut aktierna i sitt fastighetsbolag Annehem till ägarna. Peab är sedan i somras ett innehav i portföljen så vi fick också en minipost. När handeln i Annehem-aktien startades låg kursen kring 33-34 kr, vilket gav bolaget en värdering i linje med substansvärdet.

Det är generöst, anser Afv. Flera kontorsinriktade fastighetsägare värderas till rejäl rabatt i nuläget och vi ser inga skäl alls till en annan ordning i Annehem. Vi valde därför att sälja posten ur Afv-portföljen.

Det har bara varit mindre förändringar i Afv-portföljen och index under veckan sedan förra uppdateringen. Portföljen är upp lite mer än 20% sedan årsskiftet. Kindred har gått starkt och växt till vårt näst största innehav. Däremot har bankaktier motvind igen.

Främst är kapitalfrågan i fokus sedan ECB kommit med rekommendation kring utdelningsnivåer för europeiska banker för 2021. Utdelningen får minska kapitaltäckningen med högst 0,20%-enheter, enligt ECB. För SEB:s del, som är mest relevant för portföljen, kan detta lite grovt översättas till 1,5 miljarder kr. Detta skulle inte ens räcka till 1 kr per aktie i utdelning.

Nu är detta bara råd och vad vi förstår lyder inte svenska banker under ECB i formell mening. Så vi får se vad som händer. I grund och botten försvinner inga pengar av att utdelningen hålls tillbaka under 2021. Långsiktiga ägare bör få lön för väntan förr eller senare. Hoppas vi.

Klicka på länken nedan för att se Afv-portföljen.

Afv-portföljen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-portföljen

Här hittar du alla portföljer

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF