Ett augusti i Fredrik Lundbergs tecken

Augustibörsen slutar 2,3 procent upp jämfört med Börsplus-portföljen som går marginellt bättre, 2,4 procent. Vi summerar en månad som gått i Fredrik Lundbergs och Industrivärdens tecken.

Augusti kom att domineras av ett närmast historiskt nyhetsflöde från Industrivärdenbolagen. I mitten av månaden sparkades Handelsbankens vd Frank Vang-Jensen med omedelbar verkan. Något som beskrivs av företrädaren och nuvarande styrelseordförande Pär Boman som en ren felrekrytering. En tolkning är att mellancheferna gjort uppror mot den centraliseringsprocess som drivits.

Inte många dagar senare meddelas att Handelsbanken säljer sina aktier i Industrivärden. Ett oåterkalleligt beslut som innebär början på slutet av det korsägande som präglat sfären sedan Industrivärden grundades. Då, 1944, flyttade Handelsbanken ägandet av de bolag som fanns i koncernen till Industrivärden som avskiljdes och avknoppades från Handelsbanken. Fredrik Lundberg som sedan tidigare är stor ägare i Industrivärden köper på sig en del av aktieposten och kliver upp som den enskilde aktör med mest inflytande i Industrivärden.

24 augusti kommer beskedet att SCA delas upp i två delar. Hygienverksamheten delas ut till aktieägarna och kvar i SCA blir skogsindustriverksamheten och skogsfastigheterna.

Nästa avsnitt i följetongen om Industrivärden skulle kunna innehålla smaskigheter som att kvarvarande ”skogs-SCA” slås samman med det likartade Holmen. Detta skulle vara högst rimligt eftersom båda bolagen i förlängningen kontrolleras av Lundberg vilket inte är helt oproblematiskt. Ericsson är ett annat Industrivärden-bolag som det blåser friskt om, då vd Hans Vestberg sparkats och vissa storägare är kritiska mot styrelseordförande Leif Johansson.

Lyfter man blicken bortom Fredrik Lundbergs domäner finner man dagsfärska nyheter om bland annat Academedia, som vi analyserade i tisdags. I nya diskussioner om den pågående välfärdsutredningen nämns en begränsning av rörelseresultatet till 8 procent av investerat kapital. Välfärdsbolagen backade på beskedet, däribland Academedia som föll drygt 5 procent.

Med en sådan begränsning som diskuteras skulle Academedia slå i ”lönsamhetstaket” med nuvarande struktur. Men detta innan Academedia rättar sig efter spelreglerna. Om förslaget mot förmodan går igenom i nuvarande format är det rimligt att tro att Academedia kommer försöka skruva verksamheten mot mer kapitaltunga och lågavkastande tillgångar. Till exempel kan man tänka sig att Academedia köper (tillbaka) en del av de fastigheter som används i koncernen.

Att reglering skulle kunna leda till likvidation av välfärdsbolag som Attendo eller Humana som en följd av goodwillnedskrivningar kan man givetvis avfärda som rent nonsens.

Sammantaget är vi inte särskilt oroade, varken för att denna typ av regler skulle bli verklighet eller att det skulle slå hårt mot bolag som Academedia.

Utvecklingen för våra råd är fortsatt god och köpråden presterar bättre än index och än de neutrala råden. De neutrala råden presterar i sin tur bättre än säljråden.

När det gäller Börsplus-portföljen gick bland annat Hoist och Mat.se något sämre än index. Academedia, Swedbank och Bahnhof gick å andra sidan betydligt bättre än index.

Månadens förändringar

BAHNHOF, RAYSEARCH OCH GRÄNGES

När vi höststädade i Börsplus-portföljen valde vi att minska lite i Bahnhof som gått starkt trots att Elementica-projektet dragit ut på tiden. Vi avyttrade också den lilla minipositionen i Raysearch med en avkastning på 40 procent. I stället köpte vi Gränges som är verksamt inom bearbetning av aluminium. Transaktionerna kommenteras något mer utförligt i den här fredagskrönikan [http://www.svd.se/tidig-hoststadning-i-portfoljen].

MOBERG PHARMA

Vi köpte också in läkemedelsföretaget Moberg Pharma som har ett par befintliga produkter främst inom fot- och nagelvård, samt två pågående utvecklingsprojekt som båda närmar sig Fas 3. En analys av i första hand utvecklingsverksamheten i Moberg finns att läsa här [http://www.svd.se/moberg-pharma-in-i-portfoljen].

Dessa transaktioner gör att vi i Börsplus-portföljen ligger ovanligt fullinvesterade med bara 2 procent i kassan.

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.