Vi öppnar portföljen för granskande frågor

Vi får rätt ofta frågor om Börsplus portfölj. Att den innehåller riktiga pengar och nu kämpat sig upp 20 procent från årsskiftet är kanske bekant. Men när och varför görs förändringar i portföljen? Och hur ska man själv agera som läsare? Dessa och andra frågor försöker vi besvara nu.
Vi öppnar portföljen för granskande frågor - f7633417-abb2-4bb5-9db9-5c4b824f2769fitcroph450q80upscaletruew800s7cd68dc1d10f8b5c4b21161529c2e82933c60090

Vi värmer upp med två grundläggande frågor.

Vad är Börsplus portfölj?

Vid årsskiftet 2015/2016 stoppade Börsplus in 100 000 kronor på en depå hos samarbetspartnern Nordnet. Pengarna investeras i Börsplus modellportfölj som syftar till att ge en långsiktigt god riskjusterad avkastning. Portföljen presenteras i samarbete med Nordnets sociala tjänst Shareville och framförallt för Börsplus prenumeranter.

Är det tänkt att läsarna ska härma Börsplus portfölj?

Absolut inte. Vissa aktier har en tunn handel och ibland är Börsplus kurspåverkande. Att mekaniskt “följa John” är i sådana lägen en riktigt dålig idé. Portföljen är snarare tänkt som inspiration. Läsaren kan också se det som ett snabbkondensat av vår börssyn och våra aktieidéer för stunden. Men alla måste fatta sina egna investeringsbeslut. Gillar man inte det så bör man köpa fonder i stället.

Upprinnelsen till denna krönika är en fråga från prenumeranten Sven som undrade över förra veckans analys av Resurs Bank, som vi senare samma dag tog in i Börsplus portfölj. Svens fråga var förenklat:

Varför fick läsarna inte förhandsbesked om att Resurs Bank skulle in portföljen?

Börsplus prenumeranter fick analysen av Resurs på morgonen och det var ett tydligt köpråd. Vi gjorde portföljförändringen ett par timmar senare.

Det vanligare förfarandet är att vi gör en portföljförändring och publicerar analysen samtidigt, eller i omvänd ordning, först portföljförändring och därefter publicering av en analys om vad vi ser i bolaget och aktien. Vi tar det från fall till fall helt enkelt.

Varför kan inte läsarna få förhandsbesked om portföljförändringar?

Syftet är inte att man ska kopiera Börsplus portfölj. Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration. Portföljen kan också ses som ett snabbkondensat av vår börssyn och våra aktieidéer för stunden. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera aktieanalyserna i SvD Börsplus.

Med tanke på att vi kan ha en viss kortsiktig kurspåverkan så väljer vi att inte regelmässigt i förväg ska avisera kommande portföljförändringar. Det vore ett för stort handikapp.

Portföljen innehåller riktiga pengar. Vem får vinsten?

Portföljen är inte ett sätt för Börplus att tjäna pengar. Om/när portföljen avvecklas så förbinder sig SvD Börsplus AB donera eventuell vinst till välgörande ändamål.

Varför är det riktiga pengar i portföljen istället för en modellportfölj?

Vi tycker det är ärligare att driva en riktig portfölj. Och roligare. Men man ska vara medveten om att olika portföljstorlekar ger olika möjligheter. Ibland är en stor portfölj en fördel men det finns fördelar med en så liten portfölj som vår på cirka 120 000 kronor. Men vinsten går som sagt till välgörenhet.

När görs förändringar i Börsplus portfölj?

Det är helt oregelbundet. Ibland är vi lite mer aktiva och ibland går det ett par månader utan förändring. Det handlar om hur våra befintliga innehav utvecklas samt vilka andra intressanta aktier vi har att jämföra med.

Det finns regel om att portföljförändringar görs innan eller efter publicering av en analys. Det varierar från fall till fall.

Hur kortsiktiga investeringar gör Börsplus portfölj?

Vid investeringstillfället har vi som regel en flerårshorisont. Men det finns undantag, exempelvis äger vi nu Ericsson på vad vi tror är betydligt kortare sikt.

Dessutom ändras förutsättningarna väldigt ofta vilket gör att vi ofta säljer inom ett år. Det handlar typiskt sett om att aktien stiger mycket och snabbt så att vi ser en bättre uppsida i något annat papper. Eller så tillkommer ny information som gör att vi ändrar ståndpunkt och därmed säljer. Ibland med förlust.

Vi kan dock lova att vi aldrig lättvindigt köper och säljer på kort sikt. Det gäller särskilt småbolag. Ju mindre bolag desto större ”ansvar” känner vi att behålla aktien länge, eller tills vi har tydliga indikationer på att grundanalysen ändrats.

Hur får jag som prenumerant reda på förändringar i Börsplus portfölj?

Vi har bestämt att alltid försöka skicka ut en snabb update i samband med analysen. Sedan fördjupar vi resonemanget antingen i en efterföljande analys eller i den veckokrönika Börsplus publicerar varje fredag.

Vilken risknivå har portföljen?

Det varierar. Enskilda aktier kan ha mycket hög risk men överlag vill vi ha en ganska låg risk. Vi gillar bolag där vi kan se ”ett golv” för värderingen som begränsar nedsidan.

Bolagsrisken är dock relativt stor eftersom vi sällan kommer ha mer än ett dussin innehav. Å andra sidan har vi gärna en kassa på 10–20 procent.

Hur ska jag använda Börsplus portfölj?

Börsplus är en analystjänst för investerare som vill ha uppslag till bra aktier samt ett stöd i analysen av olika bolag. Vi är alltså en tjänst för investerare som vill fatta egna beslut om förvaltningen av sina pengar.

Syftet med portföljen är alltså inte att man som prenumerant ska försöka mekaniskt kopiera innehaven och förändringarna.

Portföljen är en inspirationskälla samt ett sätt att hålla koll på om vi sköter vårt jobb. Observera dock att vår portfölj har en investeringsstil som gör att den bara ska utvärderas på lång sikt. Ett år är egentligen alldeles för kort tid.

Avslutningsvis en kort sammanfattning av veckans analysskörd:

Vi började veckan med att presentera vår ”tipsrad” efter en samlad bedömning från Sedermeradagen den 9 november. En intensiv investerardag där fjorton förhoppningsbolag intog scenen. (Presentationerna går att se i efterhand här). Efter många blandade intryck landade vi i en subjektiv tipsrad där vår magkänsla fick tala mer än vanligt. Om magen får rätt tar vi reda på om ett år, då utvärdering sker.

Efter lite huvudräkningen kan ni enkelt konstatera att fem plus sex blir elva och då saknar vi tre bolag. ”Restbolagen” är bolag vi känner oss kluvna kring och väljer att inte dela in dem i endera grupp. Dessa är Alzinova, Initiator Pharma och Rhovac.

INTRUM JUSTITIA

Efter att inkassokoncernen Intrum, med sin starka balansräkning, meddelat att de köper den norska konkurrenten Lindorff blev det fart på aktien. Även Börsplus tycker aktieplaceringen ser trevligare ut. Men grundproblemet med ökad konkurrens inom skuldinvestering kvarstår. Därtill går de från tillväxtbolag till ”kostnadsskärarcase” och skuldsättningen ökar kraftig. Det gör att vi väljer att avvakta med aktien.

INVISIO

Teknikbolaget Invisio har det mesta man vill se i ett tillväxtbolag och under tredje kvartalet var de ett av de snabbast växande börsbolaget. Att de inte förlorat någon försvarsupphandling hittills skvallrar om hög konkurrenskraft. Men med tidigare bra resultat kommer förväntningar på framtiden och frågan är om den mycket lönsamma tillväxten kan fortsätta. Vårt råd blir faktiskt köp.

THQ

PC- och konsolspelsutvecklaren och förläggaren THQ Nordic ska noteras på First North. Tidigare framgång har byggt mycket på att blåsa nytt i liv underpresterande spelserier, men framgent satsar bolaget stora pengar på egna varumärken. Aktien säljs inte uppenbart billigt, men en driven entreprenör i kombination med hyfsade ankarinvestare och ett 2017 som ser starkt ut gör att den riskvillige kan teckna aktien.

BONAVA

Bostadsutvecklaren Bonava knoppades av ur NCC under sommaren. Bostadsutveckling är knepigt och svårvärderat men vi använder två olika ansatser, dels en värdering av intjäningsförmågan och dels en av substansvärdet i bolaget. Ingen av metoderna pekar på ett tydligt köpläge i Bonava.

VITEC

Att mjukvarubolaget Vitec med sin framgångsrika förvärvsstrategi är intressant att hålla koll på är det ingen tvekan om. Men är det läge att köpa aktien till dagens höga prislapp på 26 gånger vinsten? Förvärvssagan bedömer vi kommer att fortsätta och tanken är att de ska sysselsätta runt 100 Mkr i förvärv årligen. Vågat, men inte omöjligt.

LATVIAN FOREST

Skogsbolaget på Aktietorget handlas till en frestande rabatt mot eget kapital. Ovanpå det chansen till värdeökning i skogen och ”arbitraget” i att köpa småfastigheter och slå ihop till ett större bolag. Trots det tvekar vi om aktien. Läs mer här för att veta varför.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF