BiBB Instruments: Lägger X till ekvationen

Medicinteknikbolaget BiBBInstruments instrument för biopsi möjliggör bättre cancerdiagnostik. Bolaget genomför nu en företrädesemission för att snabba på utvecklingen av Model X som beskrivs som en ”game changer”. Aktien ser attraktiv ut.

För drygt ett år sedan analyserade vi BiBB. Analysen kan läsas här och via länken.

BIBB har utvecklat och marknadsför en familj av instrument för biopsitagning som heter EndoDrill. Den främsta innovationen är att EndoDrill borrar i tumören till skillnad från traditionella instrument som är utformade som tänger eller nålar. Borrfunktionen ger bättre biopsier (vävnadsprover), framför allt vid djupare tumörer. Alla instrumenten är engångsinstrument och finns i olika versioner beroende på var biopsin ska tas. De aktuella cancerformerna är främst lung-, bröst-, tjocktarms-, lever-, prostata- och magsäckscancer. Hittills har EndoDrill GI Upper/Mini lanserats för diagnos av djupa tumörer i övre mag-tarmkanalen. Försäljning har skett till 19 sjukhus.

BiBB håller på att utveckla ytterligare ett instrument som bolaget kallar ”Model X”. Model X kan enligt BiBB ersätta en stor del av dagens biopsistänger- och nålar inom flexibel endoskopi. Model X blir det första biopsiinstrumentet för endoskopisk diagnostik som möjliggör provtagning av både djupa och ytliga tumörer. Unikt är också att flera vävnadsbitar kan tas åt gången. BiBB beskriver Model X som en ”game changer”. Lansering sker 2020.

För att utveckla Model X och fortsätta marknadslanseringen av andra instrument genomför BiBB nu en företrädesemission på cirka 25 Mkr. Efter kostnader tillförs bolaget cirka 22 Mkr.

Teckningskursen är 4,30 kronor. Teckningsperioden pågår till den 13 december. Det är möjligt att teckna utan företräde. Emissionen är ingen överraskning. Bolaget var tydligt med ytterligare kapitalbehov i samband med listningsemissionen för drygt ett år sedan. Värdering inför listning (pre-money) var 35 Mkr. Värderingen idag är i princip densamma.

BiBBInstruments November 2018
VD: Fredrik Lindblad
Styrelseordförande: Erik von Schenck
Antal anställda: 5
Nyckelpersoners ägande: Cirka 30 %
Lista: Spotlight Stockmarket
Aktiekurs: 4,90 kr
Antal aktier ink. utspädn: 14,1 miljoner
Börsvärde: 69 Mkr (efter nyemission)
Nettokassa: 26 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -10 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier efter emission

Börsplus syn på BiBBInstruments

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Nyckelpersoner äger tillsammans cirka 30 procent av BiBB efter genomförd nyemission. Alla deltar som teckningsåtagare med mindre belopp. Nyckelpersonerna har tagit på sig en lock-up som innebär att 90 procent av aktieinnehavet måste behållas i minst ett år efter att nyemissionen registrerats. Bland de tio största ägarna finns LU Holding och ALMI.

Emissionen är säkerställd till ungefär halva beloppet. Teckningsförbindelser finns till cirka 2 Mkr och garantier på cirka 10 Mkr. Ersättningen till garanterna är 10 procent.

2. Track record nyckelpersoner

Vd Fredrik Lindblad har en bakgrund inom affärsutveckling, marknadsföring och som vd för flera life science-bolag. Styrelseordförande Erik von Schenk är känd inom medicinteknik-världen med erfarenheter från bland annat Jostra och Gambro. Grundaren tillika ledamot, CSO, uppfinnare och största ägare Charles Walther är överläkare på universitetssjukhuset i Lund. Ledamot Bruno Walther är professor och kirurg. Ledamot Stephan Dymling känner vi igen från noterade bolag som CLS, SpectraCure och ProstaLund. Ny i styrelsen är Sara Lindroth som är vd på Jolife.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

BiBBs instrument har en adresserbar marknad på knappt 10 miljarder kronor i Europa och USA. Model X och EndoDrill Core Needle står för den stora potentialen. Redan lanserade EndoDrill GI Upper/Mini är nischinstrument med mindre marknadspotential. Sedan vi sist skrev om BiBB har bland annat följande skett:

  • IP-portföljen har stärkts med patentgodkännanden och ansökningar. Bland annat har en patentfamilj godkänts i Kina och nya patentansökningar lämnats in för Model X och EndoDrill Core Needle.
  • Säljorganisationen har stärkts med en försäljningschef och en produktspecialist från marknadsledaren Olympus.
  • BiBB har fått ett projektanslag från Horizon 2020 på 0,5 Mkr för Model X.
  • Produkten EndoDrill GI Upper Mini har lanserats.
  • EndoDrill Core Needle har godkänts för CE-märkning.
  • Viktigast av allt är att 19 sjukhus har köpt instrument av BiBB och mer än hälften av dem har lagt en andra order.
  • BiBB har ändrat sin produktstrategi. Model X har lyfts fram i prioriteringen efter framsteg i utvecklingen. Det för med sig att lanseringen av ett par instrument skjuts fram och påverkar intäkterna negativt kommande år. Vi tror att det är ett bra beslut eftersom potentialen för Model X är stor.

Kapitalet från nyemissionen ska användas till att vidarutveckla och kliniskt validera Model X, fortsatt kommersialisering av EndoDrill GI Upper/Mini och lansering av EnodDrill Core Needle. Aktieägare får räkna med att BiBB kommer tillbaka under 2020 i behov av ytterligare en kapitalinjektion för att lansera Model X, genomföra en europeisk multicenterstudie och ansöka om ett FDA-godkännande. Hur stort kapitalbehovet blir kommer att vara avhängigt bland annat hur försäljningen har utvecklats.

BiBB beskriver Model X som en ”game changer”. Model X ska lanseras år 2020. För att nå dit krävs en klinisk pilotstudie och CE-märkning. En multicenterstudie för EndoDrill GI Upper ska genomföras under 2019. Det ska stärka den kliniska evidensen ytterligare. Tanken är också att erhålla ett FDA-godkännande för den amerikanska marknaden 2019. EndoDrill Core Needle ska lanseras under det första halvåret 2019. Marknaden är betydligt större än för EndoDrill GI Upper. EndoDrill Core Needle ska användas för diagnostik av bröst-, prostata- och levercancer. År 2021 är tanken att teckna avtal med en global distributionspartner.

BiBB omsatte 0,3 Mkr årets tre första kvartal. Resultat efter finansiella blev cirka -6,3 Mkr. Omsättningen är låg och förlusten stor, men det är viktigt att komma ihåg att bara ett nischinstrument lanserats. Att på kort tid redan sålt till 19 sjukhus betraktar vi som framgångsrikt.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Framgångsrik lansering av EndoDrill Core Needle
  • Få fart på försäljningen
  • Hålla tempot i utvecklingen av Model X

BiBB har två parallella spår att hantera. Det gäller att få fart på försäljningen av de redan lanserade instrumenten. Lanseringen av EndoDrill Core Needle ska ske inom de närmaste månaderna. Marknadspotentialen för EndoDrill Core Needle är stor och också förväntningarna. Försäljningsframgångar kommer att vara en viktig värdedrivare. Model X har flera utvecklingssteg framför sig för att kunna lanseras år 2020. Model X är den viktigaste värdedrivaren på sikt.

BiBBInstruments i ett optimistiskt scenario

BiBBInstruments Idag Tänkbart 2021
Värdedrivare (i) Fler lanseringar Global distributör
Uppnådd nivå Värdedrivare Instrument sålda till 19 sjukhus Lansering av Model X
Värderingsmodell (ii) e.m e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -10 Mkr neg
Börsvärde, Mkr (iii) 69 Mkr Kanske 300 Mkr?
Optimistisk vinstchans (iv) +300% ?

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Strategiförändringen att sätta fokus på Model X skjuter fram tidpunkten för det optimistiska scenariot. Tidigare var tanken att lansera flera instrument som skulle resultera i intäkter. Det förskjuts med fokus på Model X.

Det är ganska tydligt att avsikten är att klä bruden och göra BiBB till en attraktiv uppköpskandidat. För att det ska bli verklighet krävs en bred och stark produktportfölj samt bevisad försäljning på hemmamarknaden. En spetsprodukt som Model X gör paketet ännu mer attraktivt. Större aktör som t ex Olympus, Cook Medical eller Boston Scientific är potentiella tagare. Med flera instrument i portföljen som löser kliniska problem som inte andra instrument klarar stärks erbjudandet till kunderna och chanserna ökas i större upphandlingar. Exempel på uppköp inom endoskopi är t ex Boston Scientifics förvärv av Xlumena för cirka 75 miljoner USD 2015 och förvärv av EndoChoice för 210 miljoner USD 2016.

Det är rätt hopplöst att sätta en prislapp i ett uppköpsscenario när bolaget inte har stora intäkter och det till stor del är teknologin förvärvaren vill komma över. I ett optimistiskt scenario handlar det i alla fall om flera hundra miljoner kronor. BiBB värderas efter fulltecknad nyemission till cirka 70 Mkr. Det kan jämföras med branschkollegan NeoDynamics som noteras på Spotlight Stockmarket i början av december som värderas till 125 Mkr efter en nyligen genomförd listningsemission.

Pessimistiskt scenario

Förseningar och trögare försäljningsutveckling än väntat är alltid risker att ta på allvar i utvecklingsbolag. Speciellt inom life science.

Den pågående företrädesemissionen är säkerställd till hälften. Det är av avgörande betydelse för BiBB att företrädesemissionen blir framgångsrik. Annars går aktien en sur nära framtid till mötes.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Det gäller även BiBB. Med det sagt är vi rätt positiva till BiBB vilket dock helt vilar på premissen att Model X verkligen har chans att bli (eller uppfattas…) som en ”game changer”. Givet att det är en seriös laguppställning bakom bolaget så finns det en hygglig trovärdighet här. Att BiBB också kommit igång med försäljningen av befintliga instrument är också ett litet men viktigt tecken.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco