Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Aktieråd: Motvind kan förvandlas till medvind - köp

2017-08-23 08:53
Långsiktig. Trots att vindkraftsbolaget Arise backat på börsen är bolaget intressant i ett längre perspektiv. Foto: Alexander Helin / Alamy

Vindkraftsbolaget handlas med en betydande rabatt mot eget kapital. Aktien är fortsatt intressant i det längre perspektivet.

KÖP. För ganska exakt ett år sedan rekommenderades vindkraftsbolaget Arise – för långsiktiga investerare med ett perspektiv på uppåt fem år.

Aktien blev sedan en kortsiktig vinnare, upp nära 50 procent på bara fem månader, för att därefter tappa stilen och nu handlas cirka 16 procent lägre än vid vår förra rekommendation. Frågan är givetvis om det långsiktiga caset fortfarande håller. Året som gått har bjudit på både med- och motgångar.

På projektsidan var det en besvikelse när Kölvallen-projektet fick avslag i Mark- och miljö­överdomstolen. Hoppet är dock inte ute, då det hela verkar handla om en formsak. Arise är på gång med en ny ansökan, men även om den godkänns så blir projektet naturligtvis försenat.

Desto angenämare var Arises förvärv av Svartnäs-projektet i februari. Bara några månader senare såldes projektet till kapitalförvaltningsjätten Black Rock. Arise räknar med intäkter på 97 miljoner kronor från projektet under 2017–2019.

Projektverksamheten utvecklas åt rätt håll, bortsett från Kölvallen som förhoppningsvis bara försenats. Redan nästa år kan motvind förvandlas till medvind, men en investering bör göras i ett längre perspektiv. Vi behåller köprådet.

Det här är en nedkortad version av analysen

Läs mer: Underskattad vindkraft
. Prenumeranter kan ta del av hela genom att trycka på länken.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom