Lindab
Analytikern sätter köp på Lundbergs bolag: ”Ryggraden i Sverige”
"Det känns lite som att de är ryggraden i Sverige", säger hon till Afv om bolagen hon bevakar.
Hon bara varit på Handelsbanken i två år. Men Hanna Grimborg har redan samlat på sig sex bolag i sin analytikerportfölj.
Med ett intresse för råvaror och mindre industribolag går det hand i hand med bolagen hon bevakar.
Företagen hon täcker är ventilationsspecialisten Lindab, hygienjätten Essity, vindkraftsbyggaren Arise, stålproducenten Alleima, kemibolaget Borregaard och skogsutvecklaren UPM-Kymmene.
Hon ingår i råvaruanalytikern Christian Kopfers team på banken.
“Att jag hamnade här var egentligen tack vare mitt intresse för börsen. Jag har även jobbat på Nordnet innan, på backoffice”, säger analytikern som tog examen från Stockholms universitet för några år sedan.
Nedskärningar i Lindab
Strax innan Affärsvärlden ringer upp Hanna Grimborg har Lindab precis meddelat att 180 personer ur personalen får sluta.
“Det är såklart en indikation på att marknaden är väldigt svag. Men det är också en positiv signal på att man gör det för att nå sina lönsamhetsmål”, säger hon.
Bolaget vill nå 10% i marginal nästa år.
“VD Ola Ringdahl har varit ganska tydlig att man kommer göra det som krävs”, konstaterar Hanna Grimborg.
Lindab rasade på börsen efter sin rapport i slutet av oktober efter att man uppvisat negativ försäljningstillväxt. Men Handelsbanken-analytikern är ändå positiv till bolagets framtida utveckling.
“Man har bra exponering mot hela den här energieffektiviseringsvågen. Just nu producerar man inte på full kapacitet. Men när volymerna väl kommer upp ger det en ganska stark marginalförbättring. De kommer ha en ganska fin utveckling framåt, både i marginal och genom förvärv”, tror hon.
Kursfallet ska ses som en möjlighet, inte ett tecken på svaghet.
“Den kom ner ganska mycket och där skapades en öppning”, säger Hanna Grimborg som har en köprekommendation och en riktkurs med drygt 60% uppsida för bolaget.
“Högre marginalstabilitet nu”
En köprek har hon också satt på Essity.
“Jag tycker ändå att man visat att man har högre marginalstabilitet nu”, säger Hanna Grimborg som bland annat pekar på bolagets starka kundlojalitet.
“I samband med att inflationen gick upp trodde de nog inte själva att de skulle lyckas behålla så mycket volymer. Så att de faktiskt kan trycka ut fler prisökningar än vad de trodde tidigare. Det tycker jag också är ett tecken på högre kvalitet”, säger hon.
Tror du att man kan höja priserna ytterligare?
“En del av den här marginalstabiliteten är att massapriserna kommit ner mycket det senaste halvåret. Jag tror man måste visa, att när de börjar vända upp igen, faktiskt lyckas få igenom prishöjningar för att täcka kostnaderna”.
Även om det just nu är en liten del av Essitys affär har digitalisering och e-handel en positiv effekt på marginalen, förklarar Hanna Grimborg.
“Hittills har man ändå sett tendenser till att en större försäljningsandel av egna märken har hög lönsamhet”, säger hon.
Aktien värderas efter en dryg uppgång på 20% i år runt tio gånger årsvinsten bakåtblickande.
“Jag tycker att konsensusiffrorna är lite väl försiktiga. Når man marginalmålet och får en multipelexpansion finns det uppsida kvar”, säger analytikern.
Ner 30% – på 15 år
Ännu lägre värderas Arise efter en nedgång på drygt 30% sedan börsnoteringen 2010. P/E-talet för vindkraftsbolaget ligger på ynka 7 bakåtblickande.
“Marknaden är tuffare nu”, konstaterar Hanna Grimborg och fortsätter:
“Det handlar främst om låga elprisförväntningar och att det har blivit dyrare att bygga vindkraftsparker. Sen ser det bättre ut i marknaden utanför Norden. Men landbaserad vindkraft är det mest ekonomiska alternativet. Skulle elpriserna komma upp till en högre nivå är det betydligt mer lovande. Det finns mycket potential i bolaget”.
Tror du på en snabb vändning om elpriserna börjar stiga?
“Absolut, så är det”, säger Hanna Grimborg och resonerar kring att en ytterligare potential i bolaget är att man kan få till mer frekventa projektförsäljningar.
“Då kommer det att börja synas i värderingen, för då får man inte lika slagig vinstutveckling per år”, säger hon.
Tycker Alleima är missförstått
Analytikern är också positiv till Sandvik-avknoppningen Alleima. Stålproducenten kom till börsen hösten 2022 och har haft en fin utveckling sedan dess. Hanna Grimborg tycker ändå att bolaget är något missförstått.
“Det finns en ganska delad perception. Vissa tycker att det är ett råvarubolag och att det ska värderas som SSAB. Vissa ser att de har mer avancerade produkter än enkla stålstänger”, säger hon och resonerar kring att Alleima snarare bör klassas som ett industribolag.
Liksom i Essity är Lundbergföretagen storägare här, med 10% av aktierna.
Analytikern har en riktkurs satt till 106 kronor på Alleima, en uppsida på över 70%.
“Man är också välpositionerade för den växande efterfrågan inom energiövergången. Hela strategin är ju att minska beroendet av olja och gas och öka försäljningen inom ett segment där efterfrågan ser positiv ut, bland annat förnybar energi där man gör rör för vätgas”, säger Hanna Grimborg.
Här finns också stark lönsamhet. Värre är det med det man inom bolaget kallar sitt konsumentsegment.
“Det har gått svagt ganska många kvartal. Men så kom en ganska tydlig indikation på att man tror att det har bottnat”, säger analytikern.
Här tror hon att volymerna kommer upp igen 2025.
“De segment som gått svagt kan börja gå bättre nästa år. Så det kommer bli spännande att följa”, avslutar Hanna Grimborg.
Läs också:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.