Analytiker: Detta väntas tynga Autoliv

För bilsäkerhetsjätten Autoliv väntas det första kvartalet ha varit tufft sedan bilproduktionen i både Kina och Europa minskat mer än tidigare väntat.
Analytiker: Detta väntas tynga Autoliv - autoliv-700_binary_6947408.jpg

För Autolivs del innebär detta att bolaget inte lär nå upp till takten i sina helårsprognoser, varför en nedrevidering inte är omöjlig, menar analytiker vars analyser Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

På den positiva sidan noteras dock att bolaget, mot bakgrund av de senaste årens starka orderingång på passiva säkerhetsprodukter, bör klara sig väsentligt bättre än marknaden i övrigt.

”Vi tror att det första kvartalet kommer att visa sig vara mer utmanande än tidigare väntat, och vi tror att konsensusestimaten kommer att behöva revideras ned för 2019/2020”, skriver RBC Capital Markets inför rapporten.

Enligt SEB minskade bilproduktionen globalt med 7 procent i det första kvartalet jämfört med samma period i fjol. I det fjärde kvartalet 2018 var nedgången 6 procent.

I Kina uppges produktionen ha minskat med 18 procent i det första kvartalet, en ökning av nedgångstakten från de -16 procent som rapporterats för föregående kvartal.

Därtill väntas strejker och löneinflation i Mexiko, där Autoliv har en stor del av sin produktion, sätta tryck på kostnadssidan.

Autoliv spådde i samband med bokslutsrapporten att den organiska försäljningen för helåret 2019 skulle öka med cirka 5 procent, medan den totala försäljningen antogs stiga 4 procent. Den justerade rörelsemarginalen väntades landa på cirka 10,5 procent.

Enligt Infront Datas sammanställning av tolv analytikers prognoser är det dock få som tror att Autoliv ska nå ända fram.

För det första kvartalet spås i snitt en organisk tillväxt om 1,5 procent och en justerad rörelsemarginal om 9,7 procent. För helåret 2019 väntas i snitt en organisk tillväxt om 4,2 procent och en justerad rörelsemarginal på 10,3 procent.

Autoliv tog i samband med bokslutet bort tidpunkten, 2020, för målet om en försäljning överstigande 10 miljarder dollar. Målet behölls, men utan angivande av tidpunkt.

”Vi tror att tillväxtmålet kan skjutas framåt med två år eller mer”, skriver RBC, som dock inte tror att en ny tidpunkt kommer att fastslås förrän senare i år.

Handelsbanken Capital Markets är mer optimistisk och tror att målet kan komma att nås redan 2021.

Enligt Infront Datas sammanställning väntas ett justerat rörelseresultat om 213 miljoner dollar (245) och en försäljning på 2.204 miljoner dollar (2.241) för det första kvartalet.

Rapporten väntas på fredagen 26 april, klockan 12. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 14.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.