Lucka 7: Rulle byter ut Investor-sänket och önskar sig Evolution

Anders "Rulle" Rudolfssons tips om Pandora förra julen gav klirr i kassan. I år hoppas DNB:s aktiemäklare på cyber security och ett bolag som räddar liv.
Lucka 7: Rulle byter ut Investor-sänket och önskar sig Evolution - Rudolfsson
DNB:s aktiemäklare Anders Rudolfsson.

Vilka har varit de största överraskningarna börsåret 2023?

“Den snabba ränteuppgången, framförallt den som kom efter sommaren och lett till en väldigt stor spread mellan big och small cap. Det hade jag inte i min kalkyl riktigt. Nu testas många bolags affärsmodell och vi har ju sett flera bolag nästan gå under, som SBB och Viaplay.”

“Ska man ta några positiva takes så är det väl att det går väldigt bra för våra storbolag. H&M upp 50%, Atlas Copco, Volvo och ABB upp runt 30%, trots en utmanande makromiljö. Det imponerar onekligen. Sedan har ju AI fullkomligt exploderat. Tyvärr har vi inte några tydliga vinnare i Sverige, men det ska bli väldigt spännande att se vart detta tar vägen – och vilka bolag som blir vinnare och förlorare.

Förra julen gav du Pandora som tips med +88% i år. Hur återinvesterar man bäst de pengarna?

“Pandora blev bra! Säljer man nu så tycker jag Autoliv är ett bra ställe att placera pengarna. De ska återköpa 15% av bolaget kommande 13 månader och EBIT växer 43% – bra kombination!”

För de som istället följde ditt råd att köpa Electrolux – hur tar man igen de -25%?

“Bara att beklaga. Nettoskulden fullkomligt exploderade och det var väldigt förvånande. Ett Investor-ägt bolag brukar inte hamna i en sådan situation. Nu kommer 2024 också bli ett utmanande år, då de kommer att tvingas sälja delar av bolaget för att få ner nettoskulden.”

“Jag tror att räntan toppat och det borde gynna en del tillväxtbolag. Xvivo är väldigt spännande, de räddar liv och kommer växa +30% i många kvartal framöver. Byt från Electrolux till Xvivo!”

Evolution önskade du dig själv förra julen. Hur nöjd är du med utvecklingen?

“Upp 11% i år inklusive utdelning. I min värld hade jag nog trott på typ 25%, givet att de fortsätter växa 20% med bibehållen bruttomarginal på 70%. De väntar fortfarande på att komma igång på allvar i USA. Bolaget bygger nya studios succesivt för att möta efterfrågan och konkurrenterna verkar inte komma ikapp.”

“Nu drar de dessutom igång ett återköpsprogram på knappt 10% av utestående aktier fram till bolagsstämman, så jag önskar mig Evolution även i år.”

Vad mer hoppas du hitta i säcken?

“En bransch som växer snabbt är cyber security. Många bolag attackeras och det blir bara värre för varje år. Yubico har nästan alla big tech-bolag i USA som kunder. Nu går de vidare till lite andra branscher med bland annat BMW som ny kund.”

“Bolaget kommer att växa 20% kommande år med allt större del återkommande intäkter, samt en bruttomarginal på 75-80%. När man växer i den takten händer det grejer på bottomline. Får jag önska så blir det Yubico plus deras cybersticka.”

 

Fler kalenderluckor hittar du här: Afv:s Julkalender 2023

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.