Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Astra Zeneca-ägt bolag kan ha nått coronagenombrott

2020-02-25 14:58
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bioteknikbolaget Moderna Therapeutics, som har Astra Zeneca som storägare, rusade i den amerikanska förhandeln på tisdagseftermiddagen efter att bolaget skickat en vaccinkandidat mot coronavirus till statliga amerikanska forskare för validering inför tester på människa.

En försöksversion av ett potentiellt vaccin mot Covid-19 uppkallad mRNA-1273 har skickats till den amerikanska myndigheten NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases). De första testerna på omkring 25 försökspersoner kommer att kunna göras i slutet av april, skriver Moderna i ett pressmeddelande.

Initiala kliniska resultat väntas i juli eller augusti och utvecklingsprocessen har gått i raskt tempo. Sekvensieringen av byggstenarna i viruset har skett under en tidsperiod av veckor. I tidigare liknande virusutbrott har dylikt arbete tagit många månader.

"På väg in i fas 1-test inom tre månader efter att sekvensen fastställts är tveklöst världsrekord. Inget har någonsin gjorts så här raskt", sade NIAID:s generaldirektör Anthony Fauci till Wall Street Journal.

Det är dock långt ifrån säkert att vaccinet kommer att fungera. Den teknik som Moderna har nyttjat sig av för att framställa kandidaten har historiskt sett inte lyckats framställa ett dugligt vaccin och även om testerna faller ut positivt väntar ytterligare studier och byråkratiska processer innan ett coronavirusvaccin kan sättas ut på marknaden. Enligt Antonio Fauci är det inte troligt att en bred distribution kommer att ske inom det närmaste året.

Vid Modernas senaste årsredogörelse (för 2018) låg Astra Zenecas ägarskapsandel på knappt 8 procent.

Moderna Therapeutics aktie var upp med 15 procent i tisdagens förhandel med en dryg timme kvar till öppning.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom