Börsexperten: Här är aktierna att ha koll på

Snart är det dags för de svenska bolagen att rapportera resultaten för det tredje kvartalet. Vilka bolag ska man hålla extra koll på? Affärsvärlden har frågat börsexperten Jonas Olavi.
Börsexperten: Här är aktierna att ha koll på - olavi-aktier-700_binary_6875960.png

Jonas Olavi, chef för den taktiska allokeringen på Alfred Berg, tror inte att rapporterna kommer överraska speciellt mycket.

– Första kvartalet hade analytikerna för lågt ställda förväntningar men förra rapportperioden hade man skruvat upp prognoserna och det var betydligt färre bolag som slog analytikernas förväntningar, säger Jonas Olavi.

Förra årets verkstadssuccé kan dock hålla i sig, om än med mer väntade resultat.

– Det som man kanske kan misstänka från förra året är att det var lagret som minskade, men förhoppningsvis kan de uppnå bra resultat även i år baserat på en ökad efterfrågan.

Den svenska och globala ekonomin går bra, vilket inte minst syns i inköpsindex, vilket bådar gott för de kommande rapporterna.

– Om man tittar på inköpsindex, både globalt och i Sverige, så pekar det åt en robust tillväxt och medvind för bolagen.

Han tror på uppgång i de flesta sektorerna, men vissa enskilda bolag ställer han sig tveksam till.

– Ericsson tycker jag inte man ska satsa på, det är så mycket upp till bevis.

H&M-aktien, som är ned 13,5 procent sedan årsskiftet, har en del kvar att bevisa i höstens kvartalsrapport, säger allokeringschefen.

– Jag tycker att H&M:s senaste rapport gick helt okej. De har en bättre lagerhållning än förut, men höstens försäljning inleddes dåligt, säger han.

Volvo, som är upp 50,2 procent sedan årsskiftet, har goda förutsättningar för att klättra ytterligare på kommande rapport.

– Volvo har en stor hävstång i sitt resultat när många delar i bolaget går bra samtidigt. Inte minst Cevian hat bidragit till att måla upp en glädjekalkyl, hur mycket det skulle vara värt om man styckar upp bolaget.

Jonas Olavi säger att de allt mer frekventa bolagsstyckningarna dels beror av högkonjunkturen, då det är lättare att få mer betalt för avyttringarna.

Han tror att avknoppningstrenden kommer fortsätta framöver.

– Det är ju uppenbarligen gynnsamt för företagen. ABB och Hexagon är tänkbara kandidater till styckning, de har många olika delar i verksamheten som inte helt nödvändigtvis hänger ihop, säger han.

Han understryker dock att hela sektorn gynnas av den starka ekonomin.

– Verkstadsbolagen är mest intressanta eftersom där är svängningskoefficienten som störst.

Jonas Olavi tar råvarubolagen som exempel på andra konjunkturkänsliga bolag.

– Om man ser till Lundin Mining och Boliden bör de ha gynnats av konjunkturläget och det finns fina prognoser för kommande kvartal, säger han.

Han påpekar att marknaden värderas väldigt högt och avråder från att köpa aktier innan rapportperioden.

– Om rapporterna för det tredje kvartalet är dåliga och faller tillbaka tio procent kan det vara läge att köpa, men inte nu när det har pinnat på så länge, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.